Kereskedelmi űrinternet hadi célokra

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A napokban a Raytheon Technologies is megbízást kapott az USAF-tól (Amerikai Légierő) a Defense Experimentation Using Commercial Space Internet – DEUCSI program keretében. A Raytheonon kívül még a Lockheed Martin és a Northrop Grumman lett kiválasztva a projekt fejlesztéseire.

A Raytheon 13 millió dollárt kapott a kereskedelmi műholdas internetkapcsolat tesztelésére katonai repülőgépeken. A DEUCSI programot a kereskedelmi űrinternet katonai kiaknázásának kifejlesztésére indították el – a lehetséges internetszolgáltató partnerek közé tartozhat majd a SpaceX a Starlink műholdakkal vagy a SES O3B konstellációja, de akár a többi jövőbeli műholdflotta is. A műholdas szolgáltatás segítségével a világ bármely pontjáról tudnának kommunikálni a kiküldött katonák, drónok és egyéb eszközök alacsony válaszidővel (<20 ms) és nagy sávszélességgel.

A Starlink-konstelláció – fantáziakép
Forrás: SpaceX

A hadsereg a kiválaszott cégeket később egy kompakt univerzális terminál létrehozásával fogja megbízni – nem fog kelleni egy külön Starlink és külön O3B terminál egy adott eszközre. Ennek az univerzális műholdterminálnak a kifejlesztésére valószínűleg további pénzügyi támogatást fognak kapni a cégek. Ezzel a védelmi erők hatalmas összegeket tudnak majd megspórolni, ugyanis ha beválik ez a rendszer, akkor nem lesz majd szükséges dedikált (mellesleg igen drága) katonai műholdak építésére és indítására távközlési célokból, vagy legalább kevesebbet kell majd üzemeltetni. A következő három évben a kiválaszott cégeknek a feladata az lesz, hogy kutatásokat végezve megkeressék a katonai járművek és eszközök műholdterminálokkal való ellátásnak leghatékonyabb módját, valamint az egész projekt várható költéségének a megállapítása is az ő dolguk lesz. Egy ilyen kapacitással sokkal összehangoltabban, gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd a katonai alakulatok műveleteket lebonyolítani, és a multi-domain hadviselés, tehát a szárazföldi, vízi, légi és kibertér összehangolása is egyszerűbb lesz.

O3B műholdak – renderkép, nem méretarányos
Forrás: SES

“A kereskedelmi űrinternet katonai felhasználásának egyik legégetőbb része a szolgáltatók közti gyors váltás lehetősége, ezért is bíztuk meg a cégeket ennek a technológiának a kifejlesztésével” – írja a DEUCSI jelentés – például egy pilóta épp az óceán felett repülve akar az egyik szolgáltó műholdjáról a másik szolgáltató rendszerére kapcsolódni. A DEUCSI programban a haderőnemek ezt a lehetőséget akarják maximálisan kiaknázni, így több kereskedelmi partnerrel fognak egyszerre dolgozni – így, ha az egyik rendszert valamiféle támadás érné, ott lesz a másik. A váltás oka lehet a kedvezőbb adatátvitel bizonyos műholdaknál, és még egyéb más okok miatt is szükséges lehet egy gyors váltás adatveszteség nélkül.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye