Kereskedelmi űrinternet hadi célokra

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

A napokban a Raytheon Technologies is megbízást kapott az USAF-tól (Amerikai Légierő) a Defense Experimentation Using Commercial Space Internet – DEUCSI program keretében. A Raytheonon kívül még a Lockheed Martin és a Northrop Grumman lett kiválasztva a projekt fejlesztéseire.

A Raytheon 13 millió dollárt kapott a kereskedelmi műholdas internetkapcsolat tesztelésére katonai repülőgépeken. A DEUCSI programot a kereskedelmi űrinternet katonai kiaknázásának kifejlesztésére indították el – a lehetséges internetszolgáltató partnerek közé tartozhat majd a SpaceX a Starlink műholdakkal vagy a SES O3B konstellációja, de akár a többi jövőbeli műholdflotta is. A műholdas szolgáltatás segítségével a világ bármely pontjáról tudnának kommunikálni a kiküldött katonák, drónok és egyéb eszközök alacsony válaszidővel (<20 ms) és nagy sávszélességgel.

A Starlink-konstelláció – fantáziakép
Forrás: SpaceX

A hadsereg a kiválaszott cégeket később egy kompakt univerzális terminál létrehozásával fogja megbízni – nem fog kelleni egy külön Starlink és külön O3B terminál egy adott eszközre. Ennek az univerzális műholdterminálnak a kifejlesztésére valószínűleg további pénzügyi támogatást fognak kapni a cégek. Ezzel a védelmi erők hatalmas összegeket tudnak majd megspórolni, ugyanis ha beválik ez a rendszer, akkor nem lesz majd szükséges dedikált (mellesleg igen drága) katonai műholdak építésére és indítására távközlési célokból, vagy legalább kevesebbet kell majd üzemeltetni. A következő három évben a kiválaszott cégeknek a feladata az lesz, hogy kutatásokat végezve megkeressék a katonai járművek és eszközök műholdterminálokkal való ellátásnak leghatékonyabb módját, valamint az egész projekt várható költéségének a megállapítása is az ő dolguk lesz. Egy ilyen kapacitással sokkal összehangoltabban, gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd a katonai alakulatok műveleteket lebonyolítani, és a multi-domain hadviselés, tehát a szárazföldi, vízi, légi és kibertér összehangolása is egyszerűbb lesz.

O3B műholdak – renderkép, nem méretarányos
Forrás: SES

“A kereskedelmi űrinternet katonai felhasználásának egyik legégetőbb része a szolgáltatók közti gyors váltás lehetősége, ezért is bíztuk meg a cégeket ennek a technológiának a kifejlesztésével” – írja a DEUCSI jelentés – például egy pilóta épp az óceán felett repülve akar az egyik szolgáltó műholdjáról a másik szolgáltató rendszerére kapcsolódni. A DEUCSI programban a haderőnemek ezt a lehetőséget akarják maximálisan kiaknázni, így több kereskedelmi partnerrel fognak egyszerre dolgozni – így, ha az egyik rendszert valamiféle támadás érné, ott lesz a másik. A váltás oka lehet a kedvezőbb adatátvitel bizonyos műholdaknál, és még egyéb más okok miatt is szükséges lehet egy gyors váltás adatveszteség nélkül.

Dark mode powered by Night Eye