Késéssel, de megérkezett a NASA 2022-es költségvetése

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Bár a 2022-es pénzügyi év már 2021. október 1-jén elkezdődött, egészen a mostani napokig várni kellett az amerikai Kongresszus alsó- és felsőházára, hogy megalkossák a közös finanszírozási törvényüket (omnibus spending bill), amiben az amerikai űrhivatal költségvetését is részletesen taglalják. A késést politikai viták sokaságának köszönhetjük, amikbe most nem is mennénk bele. A lényeg, hogy a Képviselőház és a Szenátus is megállapodtak a törvényben, és várhatóan március 15-én meg is szavazzák azt.

Ezután már csak Biden elnök aláírása fog hiányozni, amire az azt követő héten sor kerülhet – felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ha eddig nem szavaztak meg hivatalos költségvetést a NASA-nak, akkor vajon miből tartották fenn a hivatalt október óta? Leegyszerűsítve ún. folytatási határozatokkal tudták elkerülni azt, hogy ne kelljen lehúzni a rolót, a kiadásokat és finanszírozásokat pedig többé-kevésbé a tavalyi év számaihoz igazították.

Na, de térjünk is a lényegre: az elmúlt évek egyik legnagyobb költségvetésére számíthat most a NASA, a tervek szerint 24,04 milliárd dollárból gazdálkodhat majd az űrhivatal. Ez 770 millió dollárral több, mint a 2021-es év büdzséje, és mindössze 760 millió dollárral marad el a Biden elnök által kérelmezett összegtől (24,8 milliárd USD), melyről ebben a cikkben számoltunk be korábban. Fontos kiemelni, hogy az Elnöki Költségvetési Kérelmet a NASA szakembereivel együtt állítják össze, és ez tulajdonképpen az „ideális” összeg. Ezzel, és a tavalyi számokkal fogjuk a most megszavazott törvényt összehasonlítani.

Az elnöki költségvetési kérelemhez képest két terület kapott jelentősebb alacsonyabb finanszírozást: a NASA űrtechnológiai igazgatósága 1,1 milliárd dollárt kapott a működésére, ami 325 millió dollárral alacsonyabb az elnöki kérelemhez képest. A törvénytervezetben ebből 110 millió dollárt külön elkülönítettek a nukleáris űrbéli meghajtás kifejlesztésére. Ez a terület tavaly is 1,1 milliárd dolláros keretet kapott.

A tudományos Naprendszerkutató- és a földmegfigyelő programok sem jártak kellőképpen szerencsésen: 7,614 milliárd dollárt fordítanak a tervek szerint ezekre a célokra, ami a Biden-kormány kérelméhez képest 317 millió dollárral marad el, bár még így is 100 millióval nagyobb összeget kaptak, mint tavaly.

Nagyszerű hír, hogy idén teljes finanszírozást kapott a Human Landing System (HLS) program! 1,195 milliárd amerikai dollárt fordítanak majd arra a célra, hogy a SpaceX Starship holdkompjával újra amerikai űrhajóst küldjenek égi kísérőnk felszínére. A tavalyi számhoz képest ez egy egészen jelentős ugrás, hiszen a 2021-es tervezetben mindössze 850 millió dollárt szántak a törvényhozók a programra.

Bill Nelson, a NASA igazgatója

A NASA alacsonypályás (LEO) kereskedelmi programja is teljes finanszírozásban részesült, és 101 millió dollárt fognak az ISS utáni űrállomások fejlesztésének támogatásába fektetni. Emellett a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), vagyis természettudományos oktatásra 137 millió dollárt szánnak majd, ami 10 millió USD-vel kevesebb, mint a kérelmezett összeg.

A Space Launch System (SLS) rakéta és Orion űrhajó programjai jártak a legjobban idén: a kérelmezett 1,4 milliárd dollár teljes egészét megkapta az űrhivatal az újgenerációs Orion holdűrhajó fejlesztésére és építésére. A lobbinak köszönhetően az SLS-program nem csak a kérelemnek megfelelő büdzsét kapott, hanem a törvényhozók 113 millió dollárt pluszban is megítéltek az óriásrakéta építésére.

Az egyik legérdekesebb része a törvénytervezetnek, hogy a kereskedelmi LEO-program, a HLS, SLS, és a Gateway-űrállomás a megítélt összegek 40%-át kaphatja csak meg egészen addig, amíg a NASA be nem nyújt egy dokumentumot, amiben a Kongresszus előtt egy több évre előremutató tervben be nem mutatják az Artemis-program reális jövőjét és erőfeszítéseit. Ebben a dokumentumban benne kell lennie annak az ütemtervnek is, amiben az SLS rakéták segítségével érnék el személyzettel a Gateway űrállomást, valamint a kereskedelmi LEO űrállomások várható működésbe lépését is tartalmaznia kell. Ez a megszorítás nem vonatkozik az Orion és az ISS-programokra.

Összességében Bill Nelson NASA-igazgató elégedett lehet a Kongresszus által benyújtott tervezettel, hiszen a 2025-ös holdraszálláshoz szükséges SLS és Starship/HLS programok teljes finanszírozást élvezhetnek, bár elég szomorú, hogy jelentős mértékben csökkentették az olyan tudományos küldetésekre szánt forrásokat, mint például a James Webb űrtávcső.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye