Készen áll a Milani műhold, hogy a Dimorphos aszteroidához utazzon

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Elkészült a Milani névre keresztelt, cipősdoboz méretű űreszköz, mely a Hera misszió egyik fő elemeként utazik a Dimorphos aszteroidához, hogy ott utólagos megfigyeléseket végezzen. Az Olasz Űrügynökség (ASI) által finanszírozott CubeSat a fővállalkozó Tyvak International torinói telephelyén került bemutatásra, ami most az Európai Űrügynökség (ESA) hollandiai ESTEC tesztközpontjába kerül, ahol sor kerül majd az integrálásra. Ezt követően megkezdődnek a további folyamatok, melyek a Hera, a Milani és a Juventas (a misszióhoz tartozó második CubeSat) közötti kapcsolatot hivatottak validálni. Érdekesség, hogy az említett Milani és Juventas lesznek az első olyan ESA CubeSat-ok, amelyek több hónapig tevékenykednek a mélyűrben.

A Tyvak csapat és a Milani. Forrás: Tyvak International

A Milani feladata a Dimorphos (Didymos B), és a nagyobb Didymos A objektumok vizsgálata lesz, mellyel azonosítani tudják az aszteroidák ásványi összetételét, de természetesen az égitesteket körülvevő port is tanulmányozni fogják. Maga a Milani egyébként önmagában is képes teljes értékű űreszközként viselkedni, hiszen lézeres magasságmérővel, és csillagkövető rendszerrel rendelkezik a navigációhoz, valamint hideg-gáz (nem történik semmilyen kémiai reakció, meghajtást kizárólag a nyomás alatt lévő gáz tágulásából nyer) hajtóművel is felszerelték.

A Hera mintegy 10-20 km-re fog keringeni a célpontoktól, a Milani ennél jóval alacsonyabban fog manőverezni, ami 10 kilométertől egészen 2 kilométeres határig fog terjedni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a a Didymos kettős aszteroida-rendszer körül ún. hagyományos pályára állni a rendkívül alacsony gravitáció miatt nem célszerű, ezért a Milani mondhatni ismételt elrepüléseket fog eszközölni, végül megkísérli a landolást is a Dimorphos holdra.

A Milani egy 6 egységből álló, 13 x 24,6 x 36,6 cm mérettel rendelkező CubeSat, ami két berendezést visz magával. Az űreszköz egyik oldalán az ASPECT (Asteroid Spectral Imager) hiperspektrális képalkotó négy érzékelője kapott helyet, melyek a látható fényen túl az infravörös tartományban is végeznek majd felméréseket. A második műszer a Volatile In-Situ Thermogravimetre Analyser, azaz a VISTA névre keresztelt pordetektor.

Forrás: ESA/Science Office

Kapcsolódó cikkeink:

DART űrszonda: Tesztküldetés egy aszteroida eltérítésére

SpaceX | DART (Kettős Aszteroida-Eltérítő Teszt) küldetésprofil

Elindult a DART űrszonda

Célegyenesben a DART űrszonda

Becsapódott célpontjába a DART űrszonda

Újabb felvételek érkeztek a DART becsapódásáról

A DART űrszondának sikerült eltérítenie a Dimorphos aszteroidát

Hubble-felvétel a DART becsapódásáról

Alakot öltött a Hera űrszonda „gerince”

Átszállították a Hera űrszonda hajtóműmodulját

Újabb fejlemény a Hera űrszondáról

Elkészült a Hera űrszonda szeme is

Elkészült a Hera, a DART becsapódási kráterét vizsgáló űrszonda

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Dark mode powered by Night Eye