Készül a Canadarm3

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

François-Philippe Champagne, Kanada innovációs, tudományos és ipari minisztere bejelentette, hogy a bramptoni székhelyű MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd. (MDA) 268,9 millió dollárt kap a Canadarm3 kifejlesztésére. A robotkar fejlesztése során a kis- és középvállalkozásokkal is együtt fognak működni a feltörekvő technológiák terén történő innováció előmozdítása érdekében.

A kifinomult gépi észlelés, a legmodernebb szoftverek és a mesterséges intelligencia terén elért eredmények integrálásával a Canadarm3 kulcsfontosságú lesz a NASA Artemis programjában. Ez a nagymértékben autonóm robotikai rendszer fogja karbantartani, ellenőrizni és szükség esetén javítani a Lunar Gateway-t, valamint befogni az oda érkező űrjárműveket. Ezeken felül segíti az űrhajósokat az űrséták során, és támogatni fogja a tudományos munkálatokat mind a Hold körüli pályán, mind a Hold felszínén.

A Lunar Gateway illusztrációja. – Kép forrása: Kanadai Űrügynökség (CSA), NASA

Az MDA azzal számol, hogy ebben a szakaszban több mint 200 új munkahelyet teremt a magasan képzett munkaerő számára. Hosszabb távon a projekt hatása még jelentősebb lesz: a Canadarm3 várható gazdasági haszna a becslések szerint évente több mint 70 millió dollárral járul hozzá a kanadai GDP-hez, és 12 év alatt mintegy 630 magas színvonalú munkahelyet teremt és tart fenn a kanadaiak számára.

A jelenleg 2027-re tervezett Canadarm3 egy következő generációs nagy méretű robotkarból, egy kisebb precíziós karból, és egy sor speciális eszközből fog állni.

A MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd. fejlesztette az űrsiklókon használt Canadarm1-et, és a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is használatban lévő Canadarm2-t, így a vállalatnak már jelentős tapasztalata van a világűrben használt robotkarok fejlesztése terén.

A Canadarm3 illusztrációja. Kép forrása: Kanadai Űrügynökség (CSA), NASA

Dark mode powered by Night Eye