Két céget választottak ki kisméretű nukleáris meghajtású űrhajók kifejlesztésére

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Két magáncéget választott ki az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Védelmi Innovációs Egysége (Defense Innovation Unit – DIU) kisméretű nukleáris meghajtású űrhajó kifejlesztésére. Az Ultra Safe Nuclear Corporation és az Avalanche Energy nevű vállalatoknak 2027-re kell kifejleszteni egy demonstrációs járművet, amit űrbéli körülmények között fognak tesztelni. A DIU nem a megszokott védelmi célú beszerzési szerződéseket, hanem úgynevezett „egyéb lebonyolítású” megállapodásokat írt alá a cégekkel, ezáltal gyorsabb tárgyalási folyamatot biztosítva a projekthez. A kiválasztásra mindössze hét hónappal azután került sor, hogy a DIU kiadta a nukleáris meghajtású hajtóművekre kiírt pályázatát.

Az Ultra Safe Nuclear az EmberCore névre keresztelt újratölthető, beágyazott nukleáris radioizotópos akkumulátort, míg az Avalanche Energy az Orbitron nevű nukleáris hőreaktort fogja bemutatni. Ez utóbbi ígéretes a korábbi fúziós koncepciókhoz képest űrbéli alkalmazás szempontjából, mivel jóval kisebb mérete miatt meghajtási- és energiatermelő rendszerekbe is beépíthető lesz.

Legutóbbi cikkünk nukleáris meghajtású járművek fejlesztéséről alig pár hete jelent meg, és a közeljövőben várhatóan egyre több ilyen jellegű hírről tudunk beszámolni, ami azt jelzi, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb hangsúlyt fektet hasonló innovációkra.

Fantáziakép az Ultra Safe Nuclear űrhajójáról. Forrás: DIU

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye