Két céget választottak ki kisméretű nukleáris meghajtású űrhajók kifejlesztésére

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Két magáncéget választott ki az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Védelmi Innovációs Egysége (Defense Innovation Unit – DIU) kisméretű nukleáris meghajtású űrhajó kifejlesztésére. Az Ultra Safe Nuclear Corporation és az Avalanche Energy nevű vállalatoknak 2027-re kell kifejleszteni egy demonstrációs járművet, amit űrbéli körülmények között fognak tesztelni. A DIU nem a megszokott védelmi célú beszerzési szerződéseket, hanem úgynevezett „egyéb lebonyolítású” megállapodásokat írt alá a cégekkel, ezáltal gyorsabb tárgyalási folyamatot biztosítva a projekthez. A kiválasztásra mindössze hét hónappal azután került sor, hogy a DIU kiadta a nukleáris meghajtású hajtóművekre kiírt pályázatát.

Az Ultra Safe Nuclear az EmberCore névre keresztelt újratölthető, beágyazott nukleáris radioizotópos akkumulátort, míg az Avalanche Energy az Orbitron nevű nukleáris hőreaktort fogja bemutatni. Ez utóbbi ígéretes a korábbi fúziós koncepciókhoz képest űrbéli alkalmazás szempontjából, mivel jóval kisebb mérete miatt meghajtási- és energiatermelő rendszerekbe is beépíthető lesz.

Legutóbbi cikkünk nukleáris meghajtású járművek fejlesztéséről alig pár hete jelent meg, és a közeljövőben várhatóan egyre több ilyen jellegű hírről tudunk beszámolni, ami azt jelzi, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb hangsúlyt fektet hasonló innovációkra.

Fantáziakép az Ultra Safe Nuclear űrhajójáról. Forrás: DIU

Dark mode powered by Night Eye