Két céget választottak ki kisméretű nukleáris meghajtású űrhajók kifejlesztésére

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Két magáncéget választott ki az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Védelmi Innovációs Egysége (Defense Innovation Unit – DIU) kisméretű nukleáris meghajtású űrhajó kifejlesztésére. Az Ultra Safe Nuclear Corporation és az Avalanche Energy nevű vállalatoknak 2027-re kell kifejleszteni egy demonstrációs járművet, amit űrbéli körülmények között fognak tesztelni. A DIU nem a megszokott védelmi célú beszerzési szerződéseket, hanem úgynevezett „egyéb lebonyolítású” megállapodásokat írt alá a cégekkel, ezáltal gyorsabb tárgyalási folyamatot biztosítva a projekthez. A kiválasztásra mindössze hét hónappal azután került sor, hogy a DIU kiadta a nukleáris meghajtású hajtóművekre kiírt pályázatát.

Az Ultra Safe Nuclear az EmberCore névre keresztelt újratölthető, beágyazott nukleáris radioizotópos akkumulátort, míg az Avalanche Energy az Orbitron nevű nukleáris hőreaktort fogja bemutatni. Ez utóbbi ígéretes a korábbi fúziós koncepciókhoz képest űrbéli alkalmazás szempontjából, mivel jóval kisebb mérete miatt meghajtási- és energiatermelő rendszerekbe is beépíthető lesz.

Legutóbbi cikkünk nukleáris meghajtású járművek fejlesztéséről alig pár hete jelent meg, és a közeljövőben várhatóan egyre több ilyen jellegű hírről tudunk beszámolni, ami azt jelzi, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb hangsúlyt fektet hasonló innovációkra.

Fantáziakép az Ultra Safe Nuclear űrhajójáról. Forrás: DIU

Dark mode powered by Night Eye