Két fontos hírről számolt be tegnap a Sierra Space

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Tegnap két fontos hírről is beszámolt a Sierra Space nevű amerikai magánvállalat: először az Orbital Reef leendő kereskedelmi űrállomás megfelelőségi tanulmányának elfogadásáról adtak hírt, majd a 37. Space Symposiumon az is hivatalos lett, hogy a cég a Teledyne Brown Engineering és a Nissan North America vállalatokkal együtt fogja kifejleszteni és legyártani a Lunar Terrain Vehicle (LTV) névre keresztelt járművet, amivel a jövőben űrhajósok tudnak közlekedni a Hold felszínén.

Az Orbital Reef kereskedelmi űrállomást a Sierra Space, a Blue Origin vezetésével több kisebb-nagyobb amerikai vállalattal (többek között a Boeinggel, a Redwire Space-szel és Amazon Web Services-el) közösen tervezi és működteti majd. A fejlesztési tervek befejezésének támogatásáról és finanszírozásáról két másik pályázó terveivel együtt még tavaly decemberben döntött a NASA. Az idei év első részében a Commercial Low-Earth Orbit Development Program (CLDP) keretében zajlott le az „Orbitális Zátony” terveinek véglegesítése, és ezek alapján tegnap sikerrel lezárult a rendszer-megfelelőségi tanulmányok vizsgálata. A folyamat során ellenőrizték a 2025-től létrehozandó űrállomás biztonsági- és küldetések végrehajtásához szükséges rendszereinek kialakítását, a további fejlesztési és működtetési elképzeléseket. A két fő partner vezetői elégedetten nyilatkoztak a tervek elfogadásáról, ami fontos mérföldkő az űrállomás projektjének legelső szakaszában.

Az Orbital Reef látványterve. Forrás: Sierra Space

A tegnapi nap másik jelentős híre az emberes Lunar Terrain Vehicle fejlesztésével volt kapcsolatos. A Sierra Space-hez társuló két vállalat közül a Teledyne Brown Engineering már hetven éves tapasztalattal rendelkezik űrbéli eszközök és járművek fejlesztésében, gyártásában és működtetésében. Még az 1960-as években a cég építette az első holdjáró prototípust, de részt vettek az űrsikló-programban és a Nemzetközi Űrállomáson zajló rakománykezelési folyamatok integrációs munkáiban is. Emellett a Curiosity és a Perseverance marsjárók meghajtási rendszereit is ők fejlesztették. A Nissan North America, Inc. pedig az autóiparban szerzett tapasztalatokkal járul hozzá a leendő emberes holdjáró fejlesztéséhez, ami a Sierra Space elismert kommunikációs, navigációs és egyéb szoftveres megoldásaival egy olcsó, megbízható járművet fog eredményezni.

Dark mode powered by Night Eye