Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be Josef Aschbacher főigazgató.

Tegnap és ma tartották az Európai Űrügynökség (ESA) idei Európai Űrtanácsát, ahol Josef Aschbacher főigazgató bejelentette azokat az újonnan végzett űrhajósokat, akik a tervek szerint 2026-ban hosszú távú küldetéseket teljesíthetnek a Nemzetközi Űrállomáson. Sophie Adenot and Raphaël Liégeois asztronauták a legújabb, 2022-es űrhajósosztály tagjai, és éppen egy hónappal ezelőtt fejezték be kiképzésüket. Az ESA elkötelezett abban, hogy az európai szerepvállalás nemzetközi viszonylatban is jelentős legyen, a lehető legtöbb programban aktív szerepet vállaljon, ezért az egyre növekvő igényeknek, sztenderdeknek megfelelően zajlott a képzés.

Sophie Adenot

1982-ben született Franciaországban. 2001 és 2003 között mérnöki diplomát szerzett Toulouse-ban, ahol űreszközökre és repülésdinamikára specializálódott. A bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetemen emberi tényezők mérnöki tudományából szerzett diplomát. 2005-ben csatlakozott a Francia Légierőhöz, ahol alapkiképzést kapott, majd helikopterpilóta lett.

2004-től az Airbusnál helikopter pilótafülke-tervezőmérnök volt. 2008 és 2012 között a cazaux-i légitámaszpontot mentőhelikopter pilótaként tevékenykedett, és a sivatagbeli, valamint a veszélyes területek berepülésére szakosodott. Több mint 3000 repülési órája van 22 különböző légi járművön. 2022-ig a francia DGA tesztpilótája volt. 15 éves tapasztalattal rendelkezik tudomány-népszerűsítésben, és több kitüntetést és díjat vehetett már át hazájában.

Fotó: ESA


Raphaël Liégeois

1988-ban született Belgiumban. Orvosbiológiai mérnöki tanulmányait a liége-i egyetemen végezte, majd elméleti fizikából szerzett diplomát a párizsi Paris-Sud Orsay egyetemen 2010-ben. Ebben az időszakban részt vett a CNES parabola repüléseket szervező kampányában, ahol különböző kísérleteken dolgozott a súlytalanság állapotában. 2015-ben doktori diplomát szerzett neurobiológiából, diplomamunkájában az agyban lezajló folyamatokat modellezte matematikai eszközök segítségével.

2015-2017 között Szingapúrban dolgozott kutatóként, ahol neurobiológiai munkáját folytatta. Az agy vizsgálatával a svájci lausanne-ban és a Stanford Egyetemen is foglalkozott. Több elismerés és díj tulajdonosa, valamint hőlégballon pilótaként is többször kipróbálta már magát. 2017-ben egy 4 hónapos túra keretében Szingapúrból egészen Belgiumig kerékpározott.

Fotó: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye