Két hónapig tartó hallgatás után jelentkezett újra az Ingenuity

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Azok után, hogy április elején hat napon keresztül nem sikerült kapcsolatot teremteni az Ingenuity helikopterrel, most több mint két hónapos némaságba burkolózott a jármű.

Az 52. misszió

Az Ingenuity legutóbbi, 52. repülése még április 26-án zajlott le. A 139 másodpercig tartó (mely során 363 métert tett meg) misszió célja a jármű újrapozícionálása volt, valamint az, hogy felvételeket készítsen a Mars felszínéről a Perseverance tudományos csapata számára. Ám ennek kimeneteléről semmilyen információ nem állt rendelkezésre, a kapcsolat ugyanis megszakadt a kis helikopterrel, amikor az a felszín felé ereszkedett, hogy leszálljon.

Ingenuity helikopter
Az Ingenuity a Perseverance Mastcam-Z kamerája által rögzített felvételen április 16-án, nem sokkal a 50. repülése után. A helikopterrel ezt követően 63 napra megszakadt a kommunikációs kapcsolat a dombos terepviszonyok miatt. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Az Ingenuity működtetéséért felelős csapat az április eleji kapcsolatvesztéssel ellentétben most számítottak a kommunikáció megszakadására. A helikopter leszállóhelye és a Perseverance pozíciója között egy domb állt, ami megakadályozta a két eszköz közti kommunikációt. A marsjáró reléként működik az Ingenuity és a JPL küldetésirányítói között. A kommunikáció megszakadására számítva az Ingenuity csapata már korábban kidolgozta a terveket az ismételt kapcsolatfelvételre, amint a rover ismét hatótávolságon belülre kerül.

A kapcsolat végül június 28-án állt helyre, amikor a Perseverance felért a dombtetőre, és újra látta az Ingenuity-t.

„A csapat célja, hogy az Ingenuity a Perseverance előtt járjon, ami időnként azzal jár, hogy átmenetileg túllépjük a kommunikációs határokat.” – mondta Josh Anderson, a JPL munkatársa, az Ingenuity csapat vezetője.

Ismét a magasban

Hatvanhárom nap hosszú idő egy repülés eredményeire várni, de a beérkező adatok azt jelzik, hogy az 52. misszió sikeresen lezajlott és az első adatok szerint a helikopterrel is minden rendben van. Ha az Ingenuity további ellenőrzései is hasonlóan jól alakulnak, a helikopter a következő hetekben újra repülhet.

Az 53. repülés célpontja egy nyugatra fekvő ideiglenes leszállóhely lesz, ahonnan a csapat egy újabb nyugati irányú repülést tervez egy új területre, egy sziklás kiemelkedés közelébe, amelyet a Perseverance csapat szeretne felfedezni.

Dark mode powered by Night Eye