Két hónapig tartó hallgatás után jelentkezett újra az Ingenuity

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Azok után, hogy április elején hat napon keresztül nem sikerült kapcsolatot teremteni az Ingenuity helikopterrel, most több mint két hónapos némaságba burkolózott a jármű.

Az 52. misszió

Az Ingenuity legutóbbi, 52. repülése még április 26-án zajlott le. A 139 másodpercig tartó (mely során 363 métert tett meg) misszió célja a jármű újrapozícionálása volt, valamint az, hogy felvételeket készítsen a Mars felszínéről a Perseverance tudományos csapata számára. Ám ennek kimeneteléről semmilyen információ nem állt rendelkezésre, a kapcsolat ugyanis megszakadt a kis helikopterrel, amikor az a felszín felé ereszkedett, hogy leszálljon.

Ingenuity helikopter
Az Ingenuity a Perseverance Mastcam-Z kamerája által rögzített felvételen április 16-án, nem sokkal a 50. repülése után. A helikopterrel ezt követően 63 napra megszakadt a kommunikációs kapcsolat a dombos terepviszonyok miatt. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Az Ingenuity működtetéséért felelős csapat az április eleji kapcsolatvesztéssel ellentétben most számítottak a kommunikáció megszakadására. A helikopter leszállóhelye és a Perseverance pozíciója között egy domb állt, ami megakadályozta a két eszköz közti kommunikációt. A marsjáró reléként működik az Ingenuity és a JPL küldetésirányítói között. A kommunikáció megszakadására számítva az Ingenuity csapata már korábban kidolgozta a terveket az ismételt kapcsolatfelvételre, amint a rover ismét hatótávolságon belülre kerül.

A kapcsolat végül június 28-án állt helyre, amikor a Perseverance felért a dombtetőre, és újra látta az Ingenuity-t.

„A csapat célja, hogy az Ingenuity a Perseverance előtt járjon, ami időnként azzal jár, hogy átmenetileg túllépjük a kommunikációs határokat.” – mondta Josh Anderson, a JPL munkatársa, az Ingenuity csapat vezetője.

Ismét a magasban

Hatvanhárom nap hosszú idő egy repülés eredményeire várni, de a beérkező adatok azt jelzik, hogy az 52. misszió sikeresen lezajlott és az első adatok szerint a helikopterrel is minden rendben van. Ha az Ingenuity további ellenőrzései is hasonlóan jól alakulnak, a helikopter a következő hetekben újra repülhet.

Az 53. repülés célpontja egy nyugatra fekvő ideiglenes leszállóhely lesz, ahonnan a csapat egy újabb nyugati irányú repülést tervez egy új területre, egy sziklás kiemelkedés közelébe, amelyet a Perseverance csapat szeretne felfedezni.

Dark mode powered by Night Eye