Két jó hír is érkezett a Rocket Lab háza tájáról

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Hamarosan újra repülhet az Electron, és a jövő évi tervekről is kiderült néhány információ.

Szerdán közölt több pozitív fejleményt is az amerikai-új-zélandi magáncég az elmúlt időszak történései kapcsán. Egyrészt lezárult a legutóbbi, szeptember 19-i baleset körülményeinek vizsgálata, melynek köszönhetően akár még a hónap végén visszatérhet és újra az űrbe indulhat az Electron hordozórakéta. A vizsgálat megállapította, hogy a második fokozat és a hasznos teher elvesztését több, valószínűtlennek tűnő hiba együttes hatása okozta. Mivel mindössze 1,6 másodpercnyi telemetriai adat állt rendelkezésre, nem volt könnyű dolga a mérnököknek, a részletes elemzések azonban kimutatták, hogy egy elektromos ív keletkezett a Rutherford hajtóművön belül, ami rövid zárlatot okozott a akkumulátorok rendszerében, ez pedig a hajtómű leállásához vezetett. Emellett hélium gáz nyomaira utaló jelek is megmutatkoztak az adatokban, ami az ív keletkezéséhez hozzájárulhatott. 
Mivel sikerült detektálni a problémát, a Rocket Lab elvégezte a szükséges javításokat a második fokozaton, és legkorábban november 28-ra ki is tűzte az Electron visszatérésének időpontját. A küldetés keretében a japán iQPS cég képalkotó radarműholdja fog indulni. 

A másik jó hír, hogy jövőre 22 indításra szerződtek már különböző partnerekkel, ami az idénre tervezett szám akár kétszerese is lehet. Ezekből két küldetésen az Electron HASTE nevű szuborbitális verziója is ismét bevetésre kerül. Peter Beck vezérigazgató elmondása szerint a megrendelések a cég maximális kapacitását érték el, de ha egyes partnerek küldetései esetleg csúsznának, egy-két új megbízatást még be tudnak zsúfolni a sűrű menetrendbe.
A Rocket Lab számára különösen fontos a nagyszámú küldetés és ezáltal a bevétel, hiszen ezek révén juthat elég forrás az újgenerációs Neutron rakéta fejlesztésére. Ezzel a projekttel kapcsolatban Beck elmondta, hogy több téren is komoly haladást értek el a jármű szerkezetének és hajtóművének kidolgozásában.

Egy korábbi Electron indítás. Forrás: Rocket Lab
Dark mode powered by Night Eye