Két jó hír is érkezett a Rocket Lab háza tájáról

Kapcsolódó

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Hamarosan újra repülhet az Electron, és a jövő évi tervekről is kiderült néhány információ.

Szerdán közölt több pozitív fejleményt is az amerikai-új-zélandi magáncég az elmúlt időszak történései kapcsán. Egyrészt lezárult a legutóbbi, szeptember 19-i baleset körülményeinek vizsgálata, melynek köszönhetően akár még a hónap végén visszatérhet és újra az űrbe indulhat az Electron hordozórakéta. A vizsgálat megállapította, hogy a második fokozat és a hasznos teher elvesztését több, valószínűtlennek tűnő hiba együttes hatása okozta. Mivel mindössze 1,6 másodpercnyi telemetriai adat állt rendelkezésre, nem volt könnyű dolga a mérnököknek, a részletes elemzések azonban kimutatták, hogy egy elektromos ív keletkezett a Rutherford hajtóművön belül, ami rövid zárlatot okozott a akkumulátorok rendszerében, ez pedig a hajtómű leállásához vezetett. Emellett hélium gáz nyomaira utaló jelek is megmutatkoztak az adatokban, ami az ív keletkezéséhez hozzájárulhatott. 
Mivel sikerült detektálni a problémát, a Rocket Lab elvégezte a szükséges javításokat a második fokozaton, és legkorábban november 28-ra ki is tűzte az Electron visszatérésének időpontját. A küldetés keretében a japán iQPS cég képalkotó radarműholdja fog indulni. 

A másik jó hír, hogy jövőre 22 indításra szerződtek már különböző partnerekkel, ami az idénre tervezett szám akár kétszerese is lehet. Ezekből két küldetésen az Electron HASTE nevű szuborbitális verziója is ismét bevetésre kerül. Peter Beck vezérigazgató elmondása szerint a megrendelések a cég maximális kapacitását érték el, de ha egyes partnerek küldetései esetleg csúsznának, egy-két új megbízatást még be tudnak zsúfolni a sűrű menetrendbe.
A Rocket Lab számára különösen fontos a nagyszámú küldetés és ezáltal a bevétel, hiszen ezek révén juthat elég forrás az újgenerációs Neutron rakéta fejlesztésére. Ezzel a projekttel kapcsolatban Beck elmondta, hogy több téren is komoly haladást értek el a jármű szerkezetének és hajtóművének kidolgozásában.

Egy korábbi Electron indítás. Forrás: Rocket Lab
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye