Két műholddal pályán az Astra

Kapcsolódó

A nap képe #1501 – OneWeb ST-31

A Szojuz-2.1b rakéta, mely 36 db OneWeb műholdat szállított...

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

Az amerikai Astra Space űripari magáncég magyar idő szerint 17 óra 22 perckor (helyi idő szerint 8:22-kor) elindította az LV009 jelzésű Rocket 3 típusú hordozórakétáját, fedélzetén három megrendelő rakományával. A rakéta első és második fokozata is sikeresen teljesítette a feladatát, és szokványostól később érkező bejelentésben Chris Kemp vezérigazgató és alapító megerősítette, hogy az összes műhold rendben levált a második fokozatról. A mostani siker kritikus volt az Astra jövőjének szempontjából, ugyanis az előző, NASA által finanszírozott küldetésükön egy technikai probléma miatt a repülés későbbi fázisaiban elvesztették az irányítást az LV008 jelzésű rakéta felett. Erről a küldetésről korábban már írtunk, azóta pedig a hiba okát is feltárták.

A rakéta orrkúpja alatt három megrendelő hasznos terhe kapott helyet, melyeket a Spaceflight Inc. vállalatal való együttműködésben bocsátottak fel, ezért is kapta a küldetés a Spaceflight Astra-1 nevet.

  • A Portlandi Állami Egyetem diákjai által épített 1U szabványú OreSat 0 (Oregon Satellite 0) egy technológiai demonstrációs misszió része, melynek keretében az OreSat műholdas platform elemeit tesztelik le a világűrben. A 10 cm élhosszúságú kockaműholdat napelemekkel, akkumulátorokkal, rádiókkal és egy navigációt szolgáló csillagkövetővel látták el.
  • A NearSpace Launch S4 Crossover platformja permanensen a rakéta második fokozatára lett szerelve. Ez a küldetés is tech. demonstrációs jellegű, a cég pedig a műholdat tárolására alkalmas platformot szeretnék kipróbálni éles környezetben. A jövőben önálló műholdként indíthatják majd el az S4 Crossovert, ami több kisebb szatellit hordozására is képes lesz.
  • A harmadik rakomány egy ismeretlen megrendelő műholdja volt, melyről semmilyen részletet nem árultak el.

A leválasztás után az OreSat 0 és az ismeretlen műhold rendben kapcsolatot teremtett a földi állomásokkal, és a jelentések szerint az S4 Crossover is működőképes a Rocket 3 második fokozatán. A szatelliteket egy 525 kilométer magas napszinkron pályára állította az Astra az alaszkai Kodiak Indítókomplexumból.

A Rocket 3 startra kész. Kép forrása: Astra Space

A hordozórakéta elemelkedése. Kép forrása: Astra Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye