Két nap, 103 műhold a Starlink ötödik rétegének bővítésére

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Ugyan a tegnapi napon már indult egy adag, szám szerint 47 darab műhold a Starlink-konstelláció ötödik rétegének bővítésére, ma délutánra is maradt egy misszió (Starlink 5-12), mely újabb egységeket szállított az említett réteghez. A start helyszíne, és időpontja: a floridai SLC-40 indítóállás, magyar idő szerint 17:35.

Az 56 darab, egyenként 307 kilogrammos műholdat a misszió kijelölt hordozója, a B1069 juttatta el arra a magasságra, ahonnan már a Falcon-9 második fokozata átvehette a főszerepet. Utóbbit ezúttal is standard fúvókával látták el, hiszen a közel 18 tonnás hasznos teher pályára állításához nagyobb teljesítmény szükségeltetik. A fúvóka rövidebb verzióját kisebb hatékonyságot igénylő repüléseknél alkalmazzák, ami ugyan csökkenti az anyagfelhasználást, de ezzel párhuzamosan csökken a hatásfok is; a vákuum-optimalizált hajtómű ezzel a változattal kb. 10%-kal kisebb tolóerőt produkál. További kis érdekesség, hogy ez volt az első olyan küldetés, melyen már tizedjére alkalmaztak egy áramvonalazó orrkúpot.

Mivel az első fokozat feladata itt véget ért, megkezdte visszatérését a Just Read the Instructions drónhajóra, melyet az elvártaknak megfelelően, és így már nyolcadjára teljesített. A második fokozat eközben tovább gyorsította, majd végül a megfelelő pályára juttatta a szatelliteket, hogy azok önerőből tovább emelhessék magasságukat, míg el nem érik az üzemeléshez szükséges pályájukat.

Ha minden a tervek szerint alakul, a SpaceX következő missziója az Euclid űrteleszkóp indítása lesz, mely a James Webb űrtávcsőhöz hasonlóan a Nap-Föld rendszer L2 pontján végzi majd tevékenységét.

Forrás: Emre Kelly

Dark mode powered by Night Eye