Két nap, 103 műhold a Starlink ötödik rétegének bővítésére

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

Ugyan a tegnapi napon már indult egy adag, szám szerint 47 darab műhold a Starlink-konstelláció ötödik rétegének bővítésére, ma délutánra is maradt egy misszió (Starlink 5-12), mely újabb egységeket szállított az említett réteghez. A start helyszíne, és időpontja: a floridai SLC-40 indítóállás, magyar idő szerint 17:35.

Az 56 darab, egyenként 307 kilogrammos műholdat a misszió kijelölt hordozója, a B1069 juttatta el arra a magasságra, ahonnan már a Falcon-9 második fokozata átvehette a főszerepet. Utóbbit ezúttal is standard fúvókával látták el, hiszen a közel 18 tonnás hasznos teher pályára állításához nagyobb teljesítmény szükségeltetik. A fúvóka rövidebb verzióját kisebb hatékonyságot igénylő repüléseknél alkalmazzák, ami ugyan csökkenti az anyagfelhasználást, de ezzel párhuzamosan csökken a hatásfok is; a vákuum-optimalizált hajtómű ezzel a változattal kb. 10%-kal kisebb tolóerőt produkál. További kis érdekesség, hogy ez volt az első olyan küldetés, melyen már tizedjére alkalmaztak egy áramvonalazó orrkúpot.

Mivel az első fokozat feladata itt véget ért, megkezdte visszatérését a Just Read the Instructions drónhajóra, melyet az elvártaknak megfelelően, és így már nyolcadjára teljesített. A második fokozat eközben tovább gyorsította, majd végül a megfelelő pályára juttatta a szatelliteket, hogy azok önerőből tovább emelhessék magasságukat, míg el nem érik az üzemeléshez szükséges pályájukat.

Ha minden a tervek szerint alakul, a SpaceX következő missziója az Euclid űrteleszkóp indítása lesz, mely a James Webb űrtávcsőhöz hasonlóan a Nap-Föld rendszer L2 pontján végzi majd tevékenységét.

Forrás: Emre Kelly

Dark mode powered by Night Eye