Két NASA-műhold veszett oda az Astra rakétáján

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Egyszer sikerül, egyszer nem: az Astra Space Rocket 3.3 rakétája újból kudarcot vallott. Az amerikai cég hordozója magyar idő szerint 19 óra 43 perckor startolt el a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-46 jelzésű komplexumából, rakterében a NASA TROPICS-1 küldetésének két nanoműholdjával.

Az indulás és az emelkedés első szakasza rendben lezajlott, és az első fokozat öt Delphin-hajtóműve 4300 m/s sebességre gyorsította a rakétát közel három perc leforgása alatt. Ezt az áramvonalazó orrkúpok és a fokozatok szétválása követte, majd a második fokozaton található Aether-hajtómű is sikeresen beindult. Ez tovább gyorsította a műholdakat, a cél pedig egy 550 kilométer magas keringési pálya volt, nagyjából 7800 m/s keringési sebességgel. A tökéletes indulás ellenére 7 perc 22 másodperccel a start után egy anomália lépett fel a második fokozatban, ami leállította az Aether-hajtóművet. Elvesztve a tolóerejét a rakéta irányíthatatlanná vált és forgásba kezdett, ekkor pár másdpercre még láthattuk a kameraképen a Föld teljes egészét is, amint gyorsan elhalad a látómezőben. Pár percnyi síri csend után leállt az élő adás, és a küldetést hivatalosan is kudarcnak könyvelhettük el. A NASA legújabb TROPICS-műholdjai a Föld légkörében néznek majd szembe rövidtávú űrbéli karrierjük végével, amint a légköri közegellenálás következtében elégnek. Az esetleges fennmaradt törmeléknek az Atlanti-óceán lesz az örökös nyughelye. A küldetést itt tudjátok visszanézni.

A NASA TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats) elnevezésű missziója tulajdonképpen egy műhold-konstellációt jelent, melynek fő feladata, hogy különböző méréseket végezzen el a Föld troposzférájával kapcsolatban. Ennek során figyelemmel követik majd a hőmérséklettel, a páratartalommal, valamint a csapadékkal kapcsolatos értékeket. További részleteket a küldetésprofilunkban olvashattok.

A mai sikertelen misszió egy újabb csapás az Astrának, ugyanis eddig se ment túl jól a szekerük: eddig összesen hétszer próbálkoztak meg a Rocket 3.3 indításával, ebből pedig öt küldetés (a maival együtt) vallott kudarcot. A cég az értéktőzsdén sem teljesített jól az elmúlt időszakban: idén 76,09 százalékkal romlott a részvényeik értéke, míg tavaly decemberben közel 9 dollárt ért egy ASTR részvény, ma már 2 dollárért lehet bevásárolni belőlük. Egyelőre nem tudni a mai kudarc pontos okát, de a közeljövőben bizonyosan egy vizsgálat során majd többet is megtudhatunk a probléma pontos okáról, amiről majd mi is beszámolunk.

A rakéta emelkedése. Kép forrása: John Kraus Photos/John Kraus

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye