Két órán belül két sikeres kínai rakétaindítás

Kapcsolódó

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Ma hajnalban dupla felbocsátást hajtottak végre Kína két különböző indítókomplexumából. Először az ExPace indított el egy Kuajcsou-1A hordozót a Csiücsüan Űrközpontból magyar idő szerint 4:24-kor, melynek rakterében a CentiSpace-1 S3 és S24 kereskedelmi műholdak kaptak helyet. A szatellitek a pekingi Future Navigation nevű vállalat GNSS (Global Navigation Satellite System) rendszerét hivatottak támogatni, nagyobb pontosságot, nagyobb megbízhatóságot biztosítva. A mostani két egység egy 160 műholdból álló konstelláció előfutárai, és ha beválnak, a következő években ki is épülhet a teljes hálózat.

A Kuajcsou-1A indítása

A második küldetés keretében egy Hosszú Menetelés-2D hagyta el a Hszicsang Űrközpont LC-3 startállását 6:19-kor. Ezúttal is három Jaokan-típusú katonai műholdat állítottak pályára a rakétával, legutóbb két hete hajtottak végre hasonló missziót. A Jaokan-35 típus ötödik műhold-triórja állt 500 km-es alacsony Föld körüli pályára. Ennek a rakétatípusnak ez volt az idei hetedik indítása, így már csak egy start választja el a nyolc küldetést jelentő 2018-as rekordtól. Ezt jó eséllyel meg is fogja dönteni, hiszen június 23 óta ez már a négyszer is végrehajtottak vele indítást.

Elindult a CZ-2D rakéta is!

Dark mode powered by Night Eye