Két Starlink indítás öt órán belül a SpaceX hétfői mérlege

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően Floridából és Kaliforniából is végre tudtak hajtani egy-egy küldetést egymás után.

A SpaceX továbbra is senkitől sem zavartatva (legfeljebb az időjárás szólhat közbe) hajtja végre sorozatosan a különböző küldetéseket, amikor pedig nincs megbízói felbocsátás, közbe tudnak iktatni házon belüli Starlink indításokat. Olyan simán és hiba nélkül hajtja végre már a cég ezeket a felbocsátásokat, hogy szinte már csak az a kérdés legtöbbször, hogy épp milyen rekordot döntenek meg az adott misszióval. A két éjjeli indítás közül az egyiken sikerült is egy korábbi rekordot felülírniuk. 

Starlink 6-38

Ahogy megszokhattuk, a hatodik műholdréteg bővítésére irányuló küldetések a floridai Kennedy Űrközpontból vagy a Cape Canaveral Űrhaderőbázisról indulnak. Ezúttal sem volt másként, a Falcon-9 B1062 jelű hordozó magyar idő szerint 2:10-kor hagyta el az LC-39A indítóállást, ahonnan manapság ritkábban történik hasonló indítás a Crew vagy Cargo Dragonok, vagy épp Falcon Heavy küldetések miatt. A 18. útját teljesítő rakéta a „legtapasztaltabb” első fokozatok közé került mostani bevetésével, hiszen a B1061-gyel karöltve birtokolják a legtöbb repülést teljesítő hordozók címet a jelenleg aktív flottában. A két fokozat hibátlanul ellátva feladatát juttatta Föld körüli pályára a 23 Starlink műholdat, az első fokozat pedig ismét rátalált az A Shortfall of Gravitas drónhajóra az Atlanti-óceánon.

Fotó: SpaceX

Starlink 7-12

Amilyen nehezen sikerült az előző 7-11 jelű küldetés végrehajtása múlt szerdán a sorozatos halasztások miatt, olyan simán, első nekifutásra tudták végrehajtani a 7-12 missziót a kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázisról. Azzal, hogy 5 nap alatt sikerült kétszer is ugyanannak a drónhajónak, nevezetesen az Of Course I Still Love You-nak a közreműködésével teljesíteni, újabb rekordot tudtak elérni az ún. turnaround time, tehát két teljes küldetés végrehajtása között eltelt átállási idő terén.
A misszió másik főszereplője a B1075 jelű rakéta volt, mely kilencedik alkalommal indult el, ráadásul alig 36 nappal előző küldetését követően. 22 műholdat állított alacsony Föld körüli pályára, melyek a hetedik réteget gyarapítják majd a következő hetekben, miután önerőből érik el végső keringési magasságukat.

Kép
Fotó: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye