Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre a cég rövid időn belül.

Starlink 6-33

A két darab házon belüli misszió közül először a floridai került sorra, a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról a B1077 jelzésű Falcon-9 kezdte meg útját magyar idő szerint 06:07-kor. Ez a hordozó mindössze 37 napja teljesített utoljára szolgálatot (akkor is egy adag Starlink műholdat vitt magával). A szokásos minta ezúttal is folytatódott: 23 egység kapott helyet a raktérben, melyek a kijelölt alacsony Föld körüli pályára álltak az indítás után 1 órával. A 9. repülését végrehajtó első fokozatra a Just Read The Instrucions drónhajó várakozott az Atlanti-óceánon, és zsinórban a 178., összességében pedig a 252. sikeres leszállást láthattuk kettejük főszereplésével. A SpaceX pedig a 90. Falcon-indítást (F9 és Falcon Heavy) hajtotta végre 2023-ban.

Fotó: SpaceX

 

Fotó: SpaceX


Starlink 7-8

Ez a küldetés legkorábban december 8-án 9-kor indulhat, így egy nappal később követi a tervek szerint a fenti missziót. Ahogy már szintén megszokhattuk, a maximális 22 darab Starlink egységet viszi magával a Falcon-9 B1071, mely 13. útját teljesíti. Sűrű „menetrendje” van ennek a hordozónak is, hiszen 40 nappal ezelőtt hajtotta végre a 7-6 jelzésű Starlink küldetést. A csendes-óceáni flotta egyedüli drónhajóját, az Of Course I Still Love You-t vontatták ki déli irányban Kalifornia partjaihoz képest, hiszen a Vandenberg Űrhaderőbázisról csak poláris (tehát déli irányú) küldetéseket hajthatnak végre. 

Frissítés 12.08.: A B1071-es hordozó magyar idő szerint 09:03-kor hagyta el a számára kijelölt indítóállást. Mind az emelkedés, mind a további fázisok megfelelően lezajlottak, így sikeresen az űrbe jutott az újabb adag, szám szerint 22 darab Starlink műhold.

Dark mode powered by Night Eye