Három statikus hajtóműteszt egy nap alatt a Starship SN9-cel!

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Pár órán belül egymás után három tesztet is végrehajtott a SpaceX, melyre korábban nem volt még példa!

A Starship SN9-nek ez volt összesen a negyedik hajtóműtesztje. Az első még múlt héten valamivel rövidebb volt az eddig megszokottnál, de nem érkezett semmilyen hír Elon Musktól sem, aki olykor Twitteren oszt meg pár infót követőivel. De komolyabb gond nem látszott a felvételeken.

A SpaceX ezután néhány napig kénytelen volt szüneteltetni a tesztelést, mert Boca Chica Village-ben nagyon rossz idő uralkodott folyamatosan. Közben az FAA is folyamatosan adott meg új dátumot légtérzárra, mely az újabb 12,5 km-es tesztrepüléshez kell, ám előtte még újabb statikus hajtóműtesztre volt szükség, hogy megbizonyosodjon a SpaceX az összes rendszer hibátlan működéséről.

Kép

Forrás: Spadre (@SpacePadreIsle)

Tegnap végül ismét kedvezőbb idő kínálkozott, így a SpaceX úgy döntött, hogy ha nem is az előre kijelölt tesztablakban, hanem kicsit később, de megkísérli a teszt végrehajtását. Azonban nem sokkal a hajtóművek begyújtása előtt leállították a folyamatot.

Végül a mai nap még jobbra fordult az időjárás, és nem is késlekedtek sokat a szakemberek: helyi idő szerint 10 óra körül le is zárták az utat, és fél 1 előtt nem sokkal végre is hajtották az első hajtóműgyújtást. Teljesen simának látszott a teljes folyamat, néhány kisebb törmelék szétszóródása látszott csak a felvételeken, de ezek ezúttal elkerülték a Starshipet. Ezután az eddigiekkel ellentétben nem a megszokott procedúra zajlott, és egyre inkább úgy tűnt, sor kerülhet egy második tesztre is pár órán belül! És ezt Elon nem sokkal az első teszt után meg is erősítette:

„Today at SpaceX is about practicing Starship engine starts. Ship is held down by massive pins while engines are fired. Two starts completed, about to try a third.”

– Azaz a SpaceX ma a hajtóművek beindítását gyakorolja, a Starshipet masszív karok tartják a helyén, miközben a hajtóművek működnek. Eddig két gyújtást hajottunk végre, és készülünk egy harmadikra.

És nem egészen két órával az első gyújtás után a másodikat is végrehajtották! Ilyenre korábban nem került sor, ez is egy újdonság volt tehát a SpaceX részéről. Ez a hajtóműteszt is simának tűnt, így ha a szakemberek minden adattal elégedettek lesznek, a hétvégén végre az SN9 is a levegőbe emelkedhet. Figyeljétek a blogot további hírekért!

Frissítés: harmadjára is végrehajtották a tankolási folyamatot és begyújtották mindhárom Raptor hajtóművet! Ehhez mindössze kevesebb, mint négy órára volt szüksége a SpaceX-nek!

Dark mode powered by Night Eye