Két új küldetés a Nap tanulmányozására

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

A NASA két tudományos küldetést tervez megvalósítani annak érdekében, hogy jobban megérthessük a Nap dinamikáját, a Nap-Föld kapcsolatát és a folyamatosan változó űrbéli környezetet. Ezek a küldetések mélyebb betekintést nyújthatnak világegyetemünkbe, és fontos információkkal szolgálnak majd az űrhajósok, a műholdak, és a kommunikációs jelek védelméhez. 

A NASA Solar Dynamics Observatory által rögzített napkitörés, amely 2015. október 1-jén érte el csúcspontját. Kép forrása: NASA/SDO

Multi-slit Solar Explorer – MUSE

A MUSE küldetés célja, hogy segítsen a tudósoknak megérteni a Napkorona felmelegedésének okait és a Nap legkülső régiójában történő kitörés, és koronakilökődés mögött álló erőket, illetve ezek okait, amelyek az űridőjárás alapját képezik. A misszió mélyebb betekintést nyújt a Nap légkörének fizikájába-, és plazmatulajdonságaiba, mivel egy nagy teljesítményű műszerrel, az úgynevezett multi-slit spektrométerrel lesz megfigyelhető a Nap extrém ultraibolya sugárzása. A tervek szerint a misszió során csillagunk átmeneti régiójáról és a koronáról valaha készített legnagyobb felbontású képeket fogja készíteni.

A MUSE küldetés vezető kutatója Bart DePontieu, a kaliforniai Palo Altóban található Lockheed Martin Advanced Technology Center (LMATC) munkatársa. A misszió költségvetése 192 millió dollár. A projekt irányítását az LMATC végzi.

HelioSwarm

A HelioSwarm küldetés egy kilenc űreszközből álló konstellációból fog állni, amelyek a napszél mágneses mezejének és mozgásának ingadozásait, az úgynevezett napszél-turbulenciát fogja mérni a világűrben. A Nap légkörének legkülső rétege, a helioszféra a Naprendszer egy hatalmas részére terjed ki. A napszél ebben a helioszférában terjed, és a bolygók magnetoszférájával való kölcsönhatása, valamint az olyan zavarok, mint a koronakilökődések, befolyásolják a napszél-turbulenciát. Ennek nagy területeken történő tanulmányozásához az űr különböző pontjairól egyidejűleg végzett plazmamérésekre van szükség. A HelioSwarm egy központi űrszondából és nyolc, egymástól és a központi űrszondától különböző távolságban keringő kis műholdból áll majd. A központi űreszköz rádiókapcsolatot tart fenn a másik nyolc műholddal. A műholdkonstelláció és a Föld közötti minden rádiókapcsolat a központi űreszközön és a NASA Deep Space Network kommunikációs antennáin keresztül fog történni.

A HelioSwarm küldetés vezető kutatója Harlan Spence a New Hampshire-i Egyetemről. A misszió költségvetése 250 millió dollár. A projekt irányítását a NASA Ames Kutatóközpontja végzi.

Dark mode powered by Night Eye