Két újabb kozmonauta távozott a Roszkoszmosztól

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

Alekszandr Miszurkin márciusi visszavonulása után április 29-én az Oroszország Hőse kitüntetéssel is rendelkező Alekszandr Szkvorcov is elhagyta a Roszkoszmosz űrhajós-különítményét. Szkvorcov az Orosz Föderáció 105. űrhajósa, az 1997-ben kiválasztott űrhajóscsoport tagja. Szkvorcov, Miszurkinhoz hasonlóan háromszor indult Föld körüli pályájára, összesen csaknem 546 napig tartózkodott az ISS-en, és két űrsétát hajtott végre, összesen 12 óra 34 perc időtartammal. Szkvorcov számos, a fedélzeten sikeresen elvégzett tudományos kísérlettel, az állomás fedélzeti rendszereinek magas színvonalú karbantartásával, valamint a fedélzeti fényképezéssel és videózással tűnt ki. Az űrhajós következő repülését az Expedíció-70 parancsnokaként hajtotta volna végre 2023-ban. Alekszandr Szkvorcovnak mellett két újonccal indult volna: Konstantin Boriszovval és Oleg Platonovval. Egy évvel a kezdés előtt azonban meggondolta magát: „Miután megismerkedtem a jövőbeli űrrepülés programjával, átgondoltam a döntésemet.” – kommentálta a kozmonauta.

„Az Expedíció-70 küldetést egy évesre tervezik, és annak ellenére, hogy egészségügyi okokból még alkalmas vagyok a repülésre, ilyen időszakra már nehéz lenne repülni. Jó lenne, ha a programban az orosz szegmensben is szerepelnének érdekes munkák, de ott legtöbbször az amerikaiaknak kellene dolgoznom, vagyis segítenem őket kísérleteik elvégzésében. Sajnálom de erre nincs megfelelő motivációm. Néhány napon belül 56 éves leszek, nem szeretném majd a 60. évfordulómat Föld körüli pályán ünnepelni. Időben meg kellett állnom. Harag nélkül távozom a különítményből, hálás vagyok a sorsnak, amiért összekapcsolt a Roszkoszmosszal, és egyúttal tisztelem Rogozint.” Szkvorcov helyett elképzelhető, hogy az Expedíció-71 küldetésben szereplő Alekszej Ovcsinyin repül majd.

Alekszandr Szkvorcov Forrás: Roszkoszmosz

A különítmény egyik másik űrhajósa, Andrei Babkin is búcsút mond szakmájának, aki soha nem jutott el a világűrbe. Babkint 2010-ben választották ki, majd 2012 júliusáig vett rész alapkiképzésen. 2018-ban Babkin további űrhajós kiképzést kapott, de a Roszkoszmosz akkoriban gyakran változó tervei miatt Nyikolaj Tihonovot eltávolították a főstábból, és vele együtt Andrej Babkint is a tartalékcsapatból. 2020-ban Tihonov és Babkin újból utazószemélyzetbe került, és ezúttal a főszemélyzetben voltak. De sajnos Tihonov szeme megsérült, ezért egészségügyi okokból nem indulhatott. Ennek eredményeként Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner indult az ISS-re, Babkin pedig ismét munka nélkül maradt. 2021 októberében újabb kísérletet tett az űrbe való kijutásra, azonban a vezetőség ismét megváltoztatta a stáb tagjait a „Kihívás” című film orosz forgatócsoportjának ISS-re való repülése kapcsán. A már hatvanas éveiben járó űrhajósnak ezután már nem volt mit remélnie. 2022 áprilisának elején felmondólevelet írt.

Andrei Babkin Forrás: Roszkoszmosz

Frissítés (május 6.): a korábbi hírekkel ellentétben Babkin mégis marad a Roszkoszmosznál és folytatja a kiképzést! A hírt megerősítette Alexander Khokhlov, aki személyesen beszélt a kozmonautával.

Dark mode powered by Night Eye