Két újabb sikeres misszió az Ingenuity neve mellett

Kapcsolódó

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

Űrséta során javítják a Nemzetközi Űrállomás röntgenteleszkópját

A Nemzetközi Űrállomás röntgenteleszkópját, azaz a NICER-t (Neutron star...

Az Ingenuity helikopter élete mostanában nem egyszerű a Vörös Bolygón, azonban ez szerencsére a teljesítményében nem látszódik meg. Még júliusban írtunk arról, hogy az 52. misszió után két hónapig nem sikerült kapcsolatot teremteni a járművel, most egyszerre két sikeres küldetésről is számot adhatunk.

Az 53. repülés még 2023. július 22-én zajlott le. A jármű ekkor 142,5 méteres távolságot abszolvált észak felé haladva, 5 méter magasan, 2,5 m/s-os sebességgel. Ennek a 74,9 másodpercig tartó missziónak a célja felderítő repülés volt.

Az 54. küldetésre augusztus 3-án került sor. A helikopter ezen missziója során 24,4 másodpercig csak lebegett 5 méteres magasságban a Mars felszíne felett, abból a célból, hogy lokalizálják a járművet.

Az előzetesen 5 repülésre tervezett Ingenuity neve mellett tehát már 54 sikeres misszió áll, és bár akadtak nehézségei, egyelőre nincs jele annak, hogy ne tudná folytatni szárnyalását a Mars felszíne felett.

A Mars felszíne az Ingenuity szemszögéből.
A Mars felszíne az Ingenuity nagy felbontású színes kameráján keresztül. A kép 2023. július 14-én készült, a küldetés 852. marsi napján (sol). – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech
Dark mode powered by Night Eye