Két újabb sikeres misszió az Ingenuity neve mellett

Kapcsolódó

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

Az Ingenuity helikopter élete mostanában nem egyszerű a Vörös Bolygón, azonban ez szerencsére a teljesítményében nem látszódik meg. Még júliusban írtunk arról, hogy az 52. misszió után két hónapig nem sikerült kapcsolatot teremteni a járművel, most egyszerre két sikeres küldetésről is számot adhatunk.

Az 53. repülés még 2023. július 22-én zajlott le. A jármű ekkor 142,5 méteres távolságot abszolvált észak felé haladva, 5 méter magasan, 2,5 m/s-os sebességgel. Ennek a 74,9 másodpercig tartó missziónak a célja felderítő repülés volt.

Az 54. küldetésre augusztus 3-án került sor. A helikopter ezen missziója során 24,4 másodpercig csak lebegett 5 méteres magasságban a Mars felszíne felett, abból a célból, hogy lokalizálják a járművet.

Az előzetesen 5 repülésre tervezett Ingenuity neve mellett tehát már 54 sikeres misszió áll, és bár akadtak nehézségei, egyelőre nincs jele annak, hogy ne tudná folytatni szárnyalását a Mars felszíne felett.

A Mars felszíne az Ingenuity szemszögéből.
A Mars felszíne az Ingenuity nagy felbontású színes kameráján keresztül. A kép 2023. július 14-én készült, a küldetés 852. marsi napján (sol). – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye