Két űreszköz, egy felvétel: részletesebb betekintés a Hold déli pólusának régiójába

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Elkészült egy új, a Hold déli pólusának régióját részletesebben bemutató mozaik, melynek összeállításához a 2009-ben indított LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), és a 2022-ben pályára álló Danuri (KPLO) felvételeit használták fel. Az űreszközök mindehhez a fedélzetükön található kamerákat hívták segítségül, egészen pontosan az LROC, valamint a ShadowCam műszereket.

Forrás: NASA/KARI/ASU

Az LROC-ról, tehát az LRO kamerájáról elmondható, hogy részletes képeket tud készíteni a Hold felszínéről, viszont annak árnyékos részeivel meggyűlik a baja. Ezek elsősorban azok a területek, amelyeket soha nem ér közvetlen napfény, vagyis tartósan árnyékos régiók. Itt jön képbe a Danuri műszere, a ShadowCam, ami 200-szor érzékenyebb, így sokkal jobban működik a rendkívül gyenge fényviszonyok között, melynek köszönhetően az LROC által nem látható jellegzetességeket képes megmutatni. Ez az érzékenység viszont egyben hátrányt is jelent, mert emiatt a a Hold közvetlenül megvilágított részeiről nem tud képeket készíteni, hiszen azok túlságosan telítettek lennének.

Mivel mindkét kamera a holdi pólusok közelében található speciális fényviszonyokra van optimalizálva, az elemzők a két műszer képeit kombinálták, hogy egy részletes vizuális térképet kapjanak a Hold legfényesebb és legsötétebb részeinek domborzatáról és geológiai jellemzőiről.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye