Két űreszköz, egy felvétel: részletesebb betekintés a Hold déli pólusának régiójába

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Elkészült egy új, a Hold déli pólusának régióját részletesebben bemutató mozaik, melynek összeállításához a 2009-ben indított LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), és a 2022-ben pályára álló Danuri (KPLO) felvételeit használták fel. Az űreszközök mindehhez a fedélzetükön található kamerákat hívták segítségül, egészen pontosan az LROC, valamint a ShadowCam műszereket.

Forrás: NASA/KARI/ASU

Az LROC-ról, tehát az LRO kamerájáról elmondható, hogy részletes képeket tud készíteni a Hold felszínéről, viszont annak árnyékos részeivel meggyűlik a baja. Ezek elsősorban azok a területek, amelyeket soha nem ér közvetlen napfény, vagyis tartósan árnyékos régiók. Itt jön képbe a Danuri műszere, a ShadowCam, ami 200-szor érzékenyebb, így sokkal jobban működik a rendkívül gyenge fényviszonyok között, melynek köszönhetően az LROC által nem látható jellegzetességeket képes megmutatni. Ez az érzékenység viszont egyben hátrányt is jelent, mert emiatt a a Hold közvetlenül megvilágított részeiről nem tud képeket készíteni, hiszen azok túlságosan telítettek lennének.

Mivel mindkét kamera a holdi pólusok közelében található speciális fényviszonyokra van optimalizálva, az elemzők a két műszer képeit kombinálták, hogy egy részletes vizuális térképet kapjanak a Hold legfényesebb és legsötétebb részeinek domborzatáról és geológiai jellemzőiről.

Dark mode powered by Night Eye