Két űrsétát is végrehajtanak a Nemzetközi Űrállomás két szegmensén a héten

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A héten az ISS két szegmensén két űrsétát is végre fog hajtani az Expedíció-68 személyzetének egy-egy űrhajós-duója. Miután három hete a NASA hivatalosan is megerősítette, hogy egy hibásnak vélt szkafander átvizsgálása után visszatérnek a tervszerinti űrséták elvégzéséhez, ma sor kerül az első járművön kívüli tevékenységre (EVA). A mai műveletre Josh Cassada és Frank Rubio amerikai asztronautákat jelölte ki a NASA, akik magyar idő szerint 14 órakor kapcsolják be a szkafanderük akkumulátorait, ezzel hivatalosan is megkezdve az űrsétát. Az űrhajósok az ISS haladási iránya alapján a jobb oldali rácsszerkezeten fognak dolgozni, a 7 óra hosszúságúra tervezett munka során a közeljövőben érkező új, kigördíthető napelemtáblák (iROSA) tartókonzoljait szerelik fel. A felkészülésben és beöltözésben Nicole Mann (NASA) és Vakata Kóicsi (JAXA) fognak segédkezni, illetve az űrséta során is figyelemmel kísérik a kint tartózkodó űrhajósokat. Cassada és Rubio is első alkalommal vesznek részt EVA-n.

Josh Cassada (balra) és Frank Rubio (jobbra). Forrás: NASA

Csütörtökön a Roszkoszmosz is újabb űrsétát hajt végre, ekkor Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin lépnek majd ki a világűrbe, hogy a Nauka labormodul külsején dolgozzanak. Ezt megelőzően hétfőn már felpróbálták és felkészítették Orlan szkafandereiket. A kozmonauták szintén egy 7 órásra tervezett művelet során fogják a Rasszvet modul egyik radiátorának a Naukára való átszerelését előkészíteni. Nekik Anna Kikina, a jelenleg fenn tartózkodó harmadik orosz űrhajós fog segíteni sugárzásmérőkkel és a Zvezdában található számítógépekkel.

Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin. Fotó: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye