Két űrsétát is végrehajtanak a Nemzetközi Űrállomás két szegmensén a héten

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A héten az ISS két szegmensén két űrsétát is végre fog hajtani az Expedíció-68 személyzetének egy-egy űrhajós-duója. Miután három hete a NASA hivatalosan is megerősítette, hogy egy hibásnak vélt szkafander átvizsgálása után visszatérnek a tervszerinti űrséták elvégzéséhez, ma sor kerül az első járművön kívüli tevékenységre (EVA). A mai műveletre Josh Cassada és Frank Rubio amerikai asztronautákat jelölte ki a NASA, akik magyar idő szerint 14 órakor kapcsolják be a szkafanderük akkumulátorait, ezzel hivatalosan is megkezdve az űrsétát. Az űrhajósok az ISS haladási iránya alapján a jobb oldali rácsszerkezeten fognak dolgozni, a 7 óra hosszúságúra tervezett munka során a közeljövőben érkező új, kigördíthető napelemtáblák (iROSA) tartókonzoljait szerelik fel. A felkészülésben és beöltözésben Nicole Mann (NASA) és Vakata Kóicsi (JAXA) fognak segédkezni, illetve az űrséta során is figyelemmel kísérik a kint tartózkodó űrhajósokat. Cassada és Rubio is első alkalommal vesznek részt EVA-n.

Josh Cassada (balra) és Frank Rubio (jobbra). Forrás: NASA

Csütörtökön a Roszkoszmosz is újabb űrsétát hajt végre, ekkor Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin lépnek majd ki a világűrbe, hogy a Nauka labormodul külsején dolgozzanak. Ezt megelőzően hétfőn már felpróbálták és felkészítették Orlan szkafandereiket. A kozmonauták szintén egy 7 órásra tervezett művelet során fogják a Rasszvet modul egyik radiátorának a Naukára való átszerelését előkészíteni. Nekik Anna Kikina, a jelenleg fenn tartózkodó harmadik orosz űrhajós fog segíteni sugárzásmérőkkel és a Zvezdában található számítógépekkel.

Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin. Fotó: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye