Két végrehajtott indítással tartja a lépést Kína az amerikai felbocsátások ütemével

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Néhány óra különbséggel összesen húsz műholdat állítottak pályára a küldetések keretében.

Hosszú Menetelés-2C | Geely Sat. Group-02

A hétvége első indítására magyar idő szerint 0:37-kor került sor a Hszicsang Űrközpontból, melynek keretében egy Hosszú Menetelés-2C (CZ-2C) rakéta startolt el, rakterében összesen 11 műholddal. A hasznos terhek a Geely Automotive autógyártó Geely nevű műhold-konstellációjának legújabb egységei voltak, melyek alacsony Föld körüli pályán üzemelnek majd, és önvezető funkciót, valamint a járművel való fejlettebb kommunikációt segítenek elő. A mostani indítás 11 egysége a második csoportba tartozik, mely összesen 72 műholdból fog állni (ezek közül eddig 20-at állítottak pályára a maiakkal együtt), majd 2025 végéig a 2. fázis keretében további 168 szatellitet tervez felbocsátani a cég.
A CZ-2C hordozó a megfelelő pálya elérésével idei 2., összességében 75. sikerét érte el.

Fotó: CASC
A műholdak a felkészítő csarnokban. Forrás: Geely Automotive

Csielung-3 indítás

A küldetéshez nem tartozott konkrét elnevezés, ugyanis összesen hat gyártó kilenc műholdja indult az űrbe. Ennek az indításnak a főszereplője a Csielung-3 (magyarosan „Okos Sárkány”) rakéta volt, mely egy viszonylag fiatal, államilag működtetett hordozó: története során ez volt mindössze a harmadik felbocsátása, idén pedig az első. 
A startra 4:06-kor került sor egy, a Sárga-tengeren állomásozó tengeri indítóbárkáról. Ilyen típusú indításból egyre többet hajtanak végre Kínából, melynek főleg abban mutatkozik meg előnye, hogy a visszahulló első fokozat mindenképp elkerüli a lakott területeket, másrészt több lehetőség áll rendelkezésre a felbocsátáshoz. Hátránya viszont, hogy logisztikailag nagyobb kihívást jelent egy ilyen jellegű küldetés.
Ahogy említettük, „színes társaság” indult el a küldetés keretében, a hat megbízó egyike ráadásul egyiptomi volt, ők a NEXSAT-1 műhold pályára állításával bízták meg a kínaiakat. Hivatalos megerősítések szerint a Csielung-3 a kijelölt napszinkron pályára állított rakományát. A további gyártókat és műholdjaikat az alábbi X-bejegyzés írja le, ebben az indításról készült felvétel is látható:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye