Array

Kéthetes szabadságra megy a NASA Mars flottája

Kapcsolódó

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Ezúttal minden rendben ment a GSLV Mk II-es verziójának indításakor

Ugyan 2021 augusztusában nem ment minden simán a hordozó...

A kétévente előforduló Nap-Mars együttállás miatt két hétre, október 2. és 16. között a NASA leáll a Vörös Bolygót vizsgáló szondáinak irányításával. A Nap ebben az időszakban pont a Mars és a Föld között lesz, csillagunk koronája pedig forró, ionizált gázokat lövell ki magából, ami egy ilyen együttállás során zavarja a rádiójeleket. Az amerikai űrhivatal ezért egy ideig felfüggeszti a Vörös Bolygó felszínén és körül tevékenykedő űrszondáinak a küldetését, habár az űreszközök nem állnak teljesen le, tudományos megfigyeléseket továbbra is végeznek. Hasonló együttállásra legutóbb 2019-ben került sor, akkor a Curiousity és InSight is limitált üzemmódban működött. A kommunikációs leállás előtt a NASA mérnökei még elküldik az űrszondáknak a „teendőket” a leállás alatt, amik a következőképpen fognak alakulni:

  • Perseverance: időjárási megfigyeléseket végez majd (és porördögeket keres a kamerájával), a mikrofonja segítségével pedig hangokat rögzít a bolygó felszínén. A rovert egy sziklanyúlvány és dűnék közé parkolták le a két hetes pihenőre, amit a Mars körül keringő MRO szonda meg is örökített.

A Perseverance a dűnék között az MRO felvételén

A Perseverance saját felvétele a „parkolóhelyéről”

  • Az Ingenuity helikopter 175 méterre a Perseverance-től továbbra is a 13. repülés utáni helyén tartózkodik, a leállás alatt hetente küld majd jeleket az állapotáról a rovernak. A 14. repülésre végül nem került sor, ugyanis az egyik rotort vezénylő szervóval akadtak problémák, így a leállás után folytatják majd a repüléseket.
  • A Curiosity a Gale-kráterben a Percy-hez hasonló programmal készül: időjárásmegfigyelés, sugárzási mérések, illetve porördögök fényképezése lesz a feladata.
  • Az InSight a szeizmométerével továbbra is a marsrengéseket tanulmányozza.
  • A Mars körül keringő Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), és MAVEN űrszondák is folytatják a saját tudományos megfigyeléseiket, és a tervek szerint egy minimális adatot is tudnak küldeni a Földre a Deep Space Network (DSN) segítségével.

A leállás után még további 1 hétre lesz szüksége a mérnököknek az összes felgyülemlett adat fogadására és letöltésére, és csak ezután indul újra a missziók aktív irányítása.

A NASA Mars flottája

Dark mode powered by Night Eye