Array

Kéthetes szabadságra megy a NASA Mars flottája

Kapcsolódó

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A kétévente előforduló Nap-Mars együttállás miatt két hétre, október 2. és 16. között a NASA leáll a Vörös Bolygót vizsgáló szondáinak irányításával. A Nap ebben az időszakban pont a Mars és a Föld között lesz, csillagunk koronája pedig forró, ionizált gázokat lövell ki magából, ami egy ilyen együttállás során zavarja a rádiójeleket. Az amerikai űrhivatal ezért egy ideig felfüggeszti a Vörös Bolygó felszínén és körül tevékenykedő űrszondáinak a küldetését, habár az űreszközök nem állnak teljesen le, tudományos megfigyeléseket továbbra is végeznek. Hasonló együttállásra legutóbb 2019-ben került sor, akkor a Curiousity és InSight is limitált üzemmódban működött. A kommunikációs leállás előtt a NASA mérnökei még elküldik az űrszondáknak a „teendőket” a leállás alatt, amik a következőképpen fognak alakulni:

  • Perseverance: időjárási megfigyeléseket végez majd (és porördögeket keres a kamerájával), a mikrofonja segítségével pedig hangokat rögzít a bolygó felszínén. A rovert egy sziklanyúlvány és dűnék közé parkolták le a két hetes pihenőre, amit a Mars körül keringő MRO szonda meg is örökített.

A Perseverance a dűnék között az MRO felvételén

A Perseverance saját felvétele a „parkolóhelyéről”

  • Az Ingenuity helikopter 175 méterre a Perseverance-től továbbra is a 13. repülés utáni helyén tartózkodik, a leállás alatt hetente küld majd jeleket az állapotáról a rovernak. A 14. repülésre végül nem került sor, ugyanis az egyik rotort vezénylő szervóval akadtak problémák, így a leállás után folytatják majd a repüléseket.
  • A Curiosity a Gale-kráterben a Percy-hez hasonló programmal készül: időjárásmegfigyelés, sugárzási mérések, illetve porördögök fényképezése lesz a feladata.
  • Az InSight a szeizmométerével továbbra is a marsrengéseket tanulmányozza.
  • A Mars körül keringő Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), és MAVEN űrszondák is folytatják a saját tudományos megfigyeléseiket, és a tervek szerint egy minimális adatot is tudnak küldeni a Földre a Deep Space Network (DSN) segítségével.

A leállás után még további 1 hétre lesz szüksége a mérnököknek az összes felgyülemlett adat fogadására és letöltésére, és csak ezután indul újra a missziók aktív irányítása.

A NASA Mars flottája

Dark mode powered by Night Eye