Kettő teherűrhajó is elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Mint az a címből már kiderült, hamarosan kettő teherűrhajó is leválik a Nemzetközi Űrállomásról. Az egyik érintett a november 11-én megérkezett CRS-29 misszió Cargo Dragon kapszulája lesz, mely a tervek szerint december 21-én, magyar idő szerint 23:05-kor fogja elhagyni az ISS Harmony moduljának elülső portját. A Föld légkörébe való visszatérése után az űrhajó Florida partjainál fog ejtőernyő segítségével vízre szállni.

A Dragon nagyjából 2 tonnányi rakománnyal tér haza bolygónkra. A visszatérő tudományos hardverek és minták között szerepel például a Plant Habitat-03 (PH-03), mely azt vizsgálja, hogy az űrben nevelt növények képesek-e átadni genetikai adaptációjukat a következő generációnak, és ha igen, akkor ez a változás folytatódik-e vagy stabilizálódik. További tanulmányok közé tartozik a JAXA (Japán Űrügynökség) Cell Gravisensing névre hallgató kutatása, melynek fókuszában a sejtek állnak, pontosabban hogy azok miként érzékelik a gravitáció hatását és hogyan reagálnak rá. Szintén az űrhajó rakterében érkezik vissza a Genes in Space-10, egy diákok által vezetett projekt, mely a telomerek hosszának mérésére szolgáló technikát teszteli súlytalanságban. Mindemellett az ún. MaRVIn-PCIM és a Neuronix vizsgálatokból származó minták is hazautaznak tudományos elemzés céljából.

A CRS-29 Dragonja, miközben megközelíti az űrállomást. Forrás: NASA

A másik távozó teherűrhajó az augusztus 4-én dokkolt Cygnus, mely az NG-19 küldetés keretein belül szállított ellátmányt az űrhajósok számára. Az esemény jelen tervek szerint december 22-én fog megtörténni, amikor is a földi repülésirányítók parancsot küldenek az állomás Canadarm2 robotkarjának, hogy leválassza az űrhajót a Unity modul nadír, azaz Föld felé néző portjáról. Loral O’Hara, a NASA űrhajósa, és egyben az ISS egyik lakója fogja felügyelni a Cygnus rendszereit, miközben az űrhajó távozik az űrállomásról. A kapszula a személyzet által felhalmozott szeméttel együtt biztonságosan elég a Föld légkörében.

A befogás pillanata. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye