Kettő teherűrhajó is elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Mint az a címből már kiderült, hamarosan kettő teherűrhajó is leválik a Nemzetközi Űrállomásról. Az egyik érintett a november 11-én megérkezett CRS-29 misszió Cargo Dragon kapszulája lesz, mely a tervek szerint december 21-én, magyar idő szerint 23:05-kor fogja elhagyni az ISS Harmony moduljának elülső portját. A Föld légkörébe való visszatérése után az űrhajó Florida partjainál fog ejtőernyő segítségével vízre szállni.

A Dragon nagyjából 2 tonnányi rakománnyal tér haza bolygónkra. A visszatérő tudományos hardverek és minták között szerepel például a Plant Habitat-03 (PH-03), mely azt vizsgálja, hogy az űrben nevelt növények képesek-e átadni genetikai adaptációjukat a következő generációnak, és ha igen, akkor ez a változás folytatódik-e vagy stabilizálódik. További tanulmányok közé tartozik a JAXA (Japán Űrügynökség) Cell Gravisensing névre hallgató kutatása, melynek fókuszában a sejtek állnak, pontosabban hogy azok miként érzékelik a gravitáció hatását és hogyan reagálnak rá. Szintén az űrhajó rakterében érkezik vissza a Genes in Space-10, egy diákok által vezetett projekt, mely a telomerek hosszának mérésére szolgáló technikát teszteli súlytalanságban. Mindemellett az ún. MaRVIn-PCIM és a Neuronix vizsgálatokból származó minták is hazautaznak tudományos elemzés céljából.

A CRS-29 Dragonja, miközben megközelíti az űrállomást. Forrás: NASA

A másik távozó teherűrhajó az augusztus 4-én dokkolt Cygnus, mely az NG-19 küldetés keretein belül szállított ellátmányt az űrhajósok számára. Az esemény jelen tervek szerint december 22-én fog megtörténni, amikor is a földi repülésirányítók parancsot küldenek az állomás Canadarm2 robotkarjának, hogy leválassza az űrhajót a Unity modul nadír, azaz Föld felé néző portjáról. Loral O’Hara, a NASA űrhajósa, és egyben az ISS egyik lakója fogja felügyelni a Cygnus rendszereit, miközben az űrhajó távozik az űrállomásról. A kapszula a személyzet által felhalmozott szeméttel együtt biztonságosan elég a Föld légkörében.

A befogás pillanata. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye