Kevesebb oxigén termelődik a Jupiter holdján, mint azt korábban becsülték

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Egy, a Nature Astronomy című szaklapban március 4-én közzétett megállapítás szerint a Jupiter Europa nevű holdján a korábbi becslésekkel ellentétben jóval kevesebb oxigén termelődik. Ezt a felszínéről történő hidrogén-kibocsátás méréséből következtették ki, melyhez a Juno űrszonda JADE (Jovian Auroral Distributions Experiment) műszerének adatait használták.

A tanulmány szerzői a másodpercenként keletkező oxigén mennyiségét jelenleg mintegy 12 kilogramm/másodpercre tippelik, mely érték terjedelmét előzőleg néhány kg és több mint 1000 kg/mp közé saccolták. Ha a friss becslést vesszük alapul, akkor 24 óránként nagyjából 1000 tonna oxigén termelődik, ami elegendő ahhoz, hogy kb. félmillió ember egy napig lélegezzen (átlagosan 2 gramm oxigén/perc/ember). A tudósok úgy vélik, hogy az így termelt oxigén egy része a felszín alatti óceánba kerülhet, mint lehetséges anyagcsere-energiaforrás.

Egyenlítői 3100 kilométeres átmérőjének köszönhetően az Europa a negyedik legnagyobb a Jupiter 95 ismert holdja, és a legkisebb a négy Galilei-hold közül. A tudósok úgy vélik, hogy jeges kérge alatt hatalmas sós vízből álló óceán rejtőzik, ahol akár az élethez szükséges feltételek is uralkodhatnak.

Ez az ábra a Jupiterről érkező töltött részecskéket mutatja, amelyek becsapódnak az Europa felszínébe, és a fagyott vízmolekulákat oxigén- és hidrogénmolekulákra bontják. Forrás: NASA/JPL-Caltech/SWRI/P
Dark mode powered by Night Eye