Kevesebb oxigén termelődik a Jupiter holdján, mint azt korábban becsülték

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Egy, a Nature Astronomy című szaklapban március 4-én közzétett megállapítás szerint a Jupiter Europa nevű holdján a korábbi becslésekkel ellentétben jóval kevesebb oxigén termelődik. Ezt a felszínéről történő hidrogén-kibocsátás méréséből következtették ki, melyhez a Juno űrszonda JADE (Jovian Auroral Distributions Experiment) műszerének adatait használták.

A tanulmány szerzői a másodpercenként keletkező oxigén mennyiségét jelenleg mintegy 12 kilogramm/másodpercre tippelik, mely érték terjedelmét előzőleg néhány kg és több mint 1000 kg/mp közé saccolták. Ha a friss becslést vesszük alapul, akkor 24 óránként nagyjából 1000 tonna oxigén termelődik, ami elegendő ahhoz, hogy kb. félmillió ember egy napig lélegezzen (átlagosan 2 gramm oxigén/perc/ember). A tudósok úgy vélik, hogy az így termelt oxigén egy része a felszín alatti óceánba kerülhet, mint lehetséges anyagcsere-energiaforrás.

Egyenlítői 3100 kilométeres átmérőjének köszönhetően az Europa a negyedik legnagyobb a Jupiter 95 ismert holdja, és a legkisebb a négy Galilei-hold közül. A tudósok úgy vélik, hogy jeges kérge alatt hatalmas sós vízből álló óceán rejtőzik, ahol akár az élethez szükséges feltételek is uralkodhatnak.

Ez az ábra a Jupiterről érkező töltött részecskéket mutatja, amelyek becsapódnak az Europa felszínébe, és a fagyott vízmolekulákat oxigén- és hidrogénmolekulákra bontják. Forrás: NASA/JPL-Caltech/SWRI/P
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye