Kezd alakot ölteni az első Dream Chaser űrrepülő

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Jól halad a Sierra Space az első Dream Chaser járművének építésével. A Tenacity (magyarul Állhatatosság) névre keresztelt űrrepülő a Nemzetközi Űrállomást kiszolgáló teherszállító változatként épül, később személyszállító verziókat is gyártani fog a cég. A napokban közzétett fotók tanúsága szerint a törzs majdnem teljesen elkészült, de még az egyik legfőbb részegység, a hővédő rendszer és egyéb alkatrészek beszerelése is hátravan. A héten felszerelésre került a két vezérsík is, ezután pedig a jármű sikeresen teljesítette is a szerkezeti teszteket. A Sierra Space szerint augusztusban vagy legkésőbb szeptemberben állhat készen a Dream Chaser arra, hogy átszállítsák a NASA Neil Armstrong tesztüzemébe Ohioba, hogy négy hónapos hő- és vákuumkamrás tesztsorozatnak vessék alá. Ha ezt sikerrel teljesíti a jármű, következhet a Kennedy Űrközpontba történő átszállítás, ahol felszerelik a ULA Vulcan rakétájának szállítóadapterére. Az első indítást jelenleg 2023 februárjára tűzték ki, de reálisabb becslések szerint inkább nagyjából egy év múlva kerülhet sor a felbocsátásra.

A Dream Chaser teherszállító küldetései a NASA Commercial Resupply Services 2 (CRS-2) szerződés keretében valósulnak meg, amit 2016-ban kötöttek meg a Sierra Space-szel. A cég tervei szerint emberes küldetéseket is teljesítenek majd a járművel, ehhez az első példány 2026-ban készülhet el. Az ISS-re történő indításokon kívül a Blue Origin-vezette Orbital Reef kereskedelmi űrállomás projektben is érdekelt lehet a Dream Chaser.

Ezen kívül a jövőben akár nemzetbiztonsági küldetésekhez szánt verziót is kifejleszthetnek, ami az Amerikai Űrhaderő X-37B űrrepülőjéhez hasonlíthat, azonban ezzel az értesüléssel kapcsolatban a cég vezérigazgatója, Tom Vice nem kívánt részletekbe menni, mindössze annyit erősített meg, hogy elkezdődött egy kétoldalú párbeszéd a felek között.

Az első épülő Dream Chaser „Tenacity”. Forrás: Sierra Space

Forrás: Sierra Space

Dark mode powered by Night Eye