Kezdetét vette a jeges küldetés, avagy úton a JUICE űrszonda

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Ma délután sikeresen elstartolt az idei év első Arianespace küldetése, mellyel párhuzamosan megkezdődhetett a JUICE útja is a Jupiterhez. Ha többet szeretnétek megtudni a misszióról, vagy az űreszközről, kattintsatok az adott linkre!

Az Ariane-5 rakéta a Guyana Űrközpont ELA-3 indítóállásán várta a start pillanatát, mely 14:15-kor következett be. Először a Vulcain-2 hajtómű, majd a két darab szilárd hajtóanyagú segédrakéta gyulladt be, amik a megszokott „könnyedséggel” emelték magasba az európai hordozót. Utóbbiak kb. 70 kilométeres magasságig tartottak az Ariane-5-el, majd teljes kiégésük után leváltak, hiszen ekkor már csak holtteherként viselkednének.

A soron következő művelet az orrkúpok leválasztása volt, mellyel ismét elénk tárult a JUICE, ám csak animáció formájában. Ebben a pillanatban még mindig az első fokozati hajtómű gyorsította a hasznos terhet,  ám ez megváltozott a misszió 9. percében, amikor is megtörtént az első és második fokozat szeparációja. Innentől vette át a stafétabotot a HMB7 rakétamotor, melyet hosszan, egészen T+25 percig működtettek. Az űreszköz, vagyis a JUICE ezt követően vált le a szállítóadapterről, majd indult el a közel 8 évig tartó útjára. A start után még egy fontos fázis következett, amikor is az űrszondának fel kellett vennie a kapcsolatot valamelyik földi irányítással. Az ESA biztosra ment ebben a tekintetben is, és Dél-Amerikában, Afrikában és Ausztráliában is adó-vevő állomásokkal követték az űrszondát. Kb. 10 perccel a kapcsolatfelvétel első lehetőségétől számítva végül bejelentkezett a JUICE, és a telemetriai adatok alapján egészséges az űreszköz.

Jelenleg a szondával kapcsolatos ellenőrzések zajlanak, majd megkezdődik a küldetés egyik fontos mozzanata is, mégpedig a napelemszárnyak kibontása (T+95 perc). A JUICE teljes beüzemeléséhez kb. két hétre lesz szükség, melynek során reméljük semmilyen hibajelenség nem lesz tapasztalható.
Az utolsó előtti Ariane-5 tehát ismét tökéletesen látta el feladatát, és már csak egy misszió vár rá nyugdíjazása előtt. 

Az utolsó előtti Ariane-5 rakéta emelkedése. Fotó: ESA
A JUICE leválásának animációja. Forrás: Arianespace

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye