Kiadták a NASA 2024-es költségvetési kérelmét

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Az űrhivatal következő pénzügyi évének terveiről tegnap érkezett részletesebb tájékoztatás.

A Fehér Ház ezúttal sem siette el a NASA 2024-es költségvetési terveinek nyilvánosságra hozatalát, ugyanis csak múlt csütörtökön érkeztek az első hírek a következő pénzügyi év költségkereteiről. Ezzel kapcsolatban tegnap este tartott a NASA egy telekonferenciát, ahol további részletek derültek ki. Fontos megemlíteni, hogy az ajánlást több hónapos bonyolult folyamat során fogják vizsgálni, melyről bővebben ebben a cikkben olvashattok. Lássuk tehát a főbb számokat!

A NASA 2024-ben 27,19 milliárd dolláros költségkeretből gazdálkodhat, ami 1,8 milliárddal több az idei összeghez képest. Ez az összeg az alábbiak szerint oszlik meg:

Mélyűri felfedezések: 7,91 milliárd USD

 • Közös felfedezési rendszerek fejlesztései: 4,52 milliárd USD
 • Artemis-program fejlesztései: 3,23 milliárd USD
 • Emberes űrrepülések követelményeire és eszközeire irányuló fejlesztések: 49,1 millió USD
 • Marsi küldetésekre irányuló fejlesztések: 161,8 millió USD


Űrbéli tevékenységek: 4,53 milliárd USD

 • Nemzetközi Űrállomás: 1,3 milliárd USD
 • Teherszállítás: 1,96 milliárd USD
 • Űrrepülési támogatás: 1,05 milliárd USD
 • Kereskedelmi LEO-fejlesztés: 228,4 millió USD

Űrtechnológia: 1,39 milliárd USD

Tudományok: 8,3 milliárd USD

 • Földi tudományok: 2,47 milliárd USD
 • Bolygótudomány: 3,38 milliárd USD
 • Asztrofizika: 1,55 milliárd USD
 • Heliofizika: 751 millió USD
 • Biológiai és fizikai tudományok: 96,5 millió USD

Légügyek: 995,8 millió USD

STEM-program (a NASA oktatási programja) 157,8 milló USD

Küldetésbiztonsági műveletek, szolgáltatások: 3,37 milliárd USD

Építkezés és környezetvédelem: 453,7 millió USD

Felügyeleti iroda: 50,2 millió USD

Részletek
A legnagyobb emelést a tavalyi évhez képest egyértelműen a Mélyűri felfedezéseknél láthatjuk. A Space Launch System (SLS) 2506 millió dolláros kerete az Artemis-2 küldetés végrehajtásához, illetve az Artemis-3-ra és 4-re való felkészüléshez szükséges, amibe az SLS Block 1B fejlesztései is beletartoznak. Az Orion-programhoz 1225 milliót kérvényeztek, ami az Artemis-2 űrhajójának legyártására, tesztelésére, Kennedy Űrközpontba való átszállítására és a végső integrációra irányul. A Human Landing System (HLS) 1881 millió dollárt kaphat, ami közel 300 millióval kevesebb az idei támogatáshoz képest. A Lunar Gateway projekt 914 millió dolláros kerethez juthat, 380 millió dollárt szánnak az új szkafander és egyéb felszíni mobilitást segítő eszközök fejlesztésére (űrruhák, roverek, egyéb). A holdi és marsi küldetések eszközeire irányuló fejlesztésekre 33 millió dollárt, míg ezek mérnöki és integrációs tevékenységeinél fellépő költségekre 16 millió dollárt költenének. Érdekesség, hogy a NASA 30 millió dolláros összeggel járulna hozzá az ESA ExoMars rover küldetésének támogatásához is!
Az Űrtevékenységeken belül 1036 millió dollár jutna a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos költségekre, amibe a 2030-ig tartó üzemeltetés támogatása is beletartozik. 266 milliót szánnak a kutatási- és technológiai demonstrációk, hosszútávú emberes űrutazások és Földtudományi kutatások támogatására. 1856 millió dolláros keret állhat rendelkezésre a Crew- és Cargo programokra, ezen belül 101 millió a Kereskedelmi Emberes Programra (Commercial Crew Program).
Az Űrtechnológia témakörön belül a legnagyobb összeg, 551 millió dollár jutna technológiai demonstrációkra (többek között napenergiából nyert elektromos meghajtás, kriogén anyagok kezelése, nukleáris meghajtás, kis űreszközök), 402 millió a meglévő technológiák további fejlesztésére, 300 millió pedig kis magáncégek támogatására.
A Tudományok teljes támogatási keretén belüli megoszlás a következő: Mars Sample Return program folytatása 949 millió dollár (az első marsi minta visszahozatala a Földre további kutatások és megfigyelések céljából), elsődleges küldetések támogatása (Europa Clipper, VIPER, Dragonfly) 692 millió dollár, Near-Earth Surveyor küldetés támogatása 210 millió dollár. Asztrofizikai küldetéseket illetően: James Webb, Hubble űrtávcső és Chandra X-ray Observatory üzemeltetése 349 millió dollár, a Nancy Roman űrtávcső 2027-ben tervezett felbocsátásához való folyamatok támogatása 407 millió dollár, Explorer-program támogatása 259 millió dollár, beleértve új küldetések kiválasztását három évente, a SOFIA-küldetés következő két évre való támogatása 39 millió dollár. A biológiai és fizikai tudományokon belül előbbi 35 millió, utóbbi 38 millió dollár támogatást kapna, a kereskedelmi partnerekkel való együttműködési programokra, illetve a Commercially Enabled Rapid Space Science iniciatívára 14 millió dollárt szánnak.
Légügyeken belül az Integrated Aviation Systems program teljes fejlesztési költségkerete 265 millió dollár, ami magába foglalja többek között az X-59 Low Boom Flight Demonstrator és az X-57 Maxwell elektromos meghajtású repülőgép fejlesztéseit is. 

Az Artemis-program tervezete a következő 8 évre.
Forrás: https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/fiscal_year_2024_nasa_budget_summary.pdf

Ahogy a fenti időskálán látszik, a NASA továbbra is tarthatónak látja az Artemis-2 küldetés 2024-ben, illetve az Artemis-3 2025-ben történő indítását. Ezt követően azonban két évig nem indulna küldetés a Holdhoz, viszont 2028-tól évente egy SLS készülne el és indítana űrhajósokat a már elkészülő Lunar Gateway űrállomásra. A korábbi tervek alapján egészen az Artemis-9-ig tervez az űrhivatal, ami a következő évtized közepéig biztosítaná a jelenlegi indítási technológia (SLS+Orion) fenntartását. Az egyik legérdekesebb pontja ennek a tervnek egyértelműen az Artemis-7 során használandó, nyomás alá helyezett utastérrel ellátott holdi rover lehet, amivel jóval nagyobb távolságokat tehetnek majd meg az űrhajósok, mint korábban bármikor.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye