Kicsivel éjfél után elindult a hét első Falcon-9-ese

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

A Pasifik Satelit Nusantara indonéz vállalat Satria műholdját szállító Falcon-9-es nem sokkal éjfél után, magyar idő szerint 00:21-kor sikeresen elemelkedett a floridai SLC-40 indítóállásról. Ugyan a B1067 jelű első fokozat már tizenkettedik alkalommal hajtotta végre az említett műveletet, a hordozó megbízhatóságából fakadóan ezúttal sem merült fel semmiféle hiba a repülés különböző szakaszaiban.

Fotó: Charles Boyer

Miután az enyhén kormos, „viseltes” B1067 a kívánt magasságig eljuttatta a második fokozatot, az előírtaknak megfelelően megtörtént a szeparáció, így a kb. 5 tonnás hasznos teher folytatta útját az űrbe, míg az első fokozat megkezdte hazaútját az „A Shortfall of Gravitas” drónhajó fedélzetére. Utóbbi végkifejletét természetesen hamarabb láthattuk, melynek során szemtanúi lehettünk egy újabb sikeres landolásnak, amivel ismét újabb tagot számlálhat a 12-esek klubja. Legközelebb ehhez a számhoz a B1063 áll, amely május 20-án teljesített utoljára szolgálatot.

A második fokozat hasonlóan eredményes munkát végzett, hiszen geostacionárius átviteli pályára állította a Satria névre keresztelt műholdat. A szatellit innentől kezdve folyamatos pályaemelést fog végrehajtani, hogy elérje a számára kijelölt végső, geostacionárius Föld körüli pályát. A 15 évre tervezett űreszköz ezt követően 150 gigabit/másodperc lefedettséget fog biztosítani Indonézia teljes területén, hogy csökkentse az ottani „digitális szakadékot”.

Dark mode powered by Night Eye