Kiderült, hol lesz a híres zászló helye, miután visszatér a Földre

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Tegnap többször is élőben jelentkezett be az ISS fedélzetéről a három jelenleg ott tartózkodó amerikai űrhajós, Chris Cassidy, Doug Hurley és Bob Behnken. Doug és Bob vasárnap dokkolt a Nemzetközi Űrállomásra (ezt liveblog formájában is folyamatosan követtük) a Dragon Endeavour űrhajó szombati történelmi indítása után. Doug már a kezében fogta azt a híres amerikai zászlót, amit az utolsó, STS-135 jelű űrsikló küldetés legénysége vitt magával 2011 júliusában az ISS-re, és azzal az üzenettel hagyta ott, hogy aki legközelebb amerikai földről amerikai űrhajóban érkezik az Űrállomásra, vegye át és hozza vissza magával a Földre. És ezt a zászlót nem más, mint épp Doug, az Atlantis űrsikló pilótájaként hagyta a fedélzeten, majd pedig közel 9 év elteltével ő vehette át. A kis lobogót egyébként a Columbia űrsikló legénysége is magával vitte az STS-1 jelű, szintén történelmi repülésen, ami az űrsikló program kezdetét jelentette 1980-ban. Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a zászló valóban egy ikonikus eleme az amerikai űrrepülésnek.

A SpaceX 9 (!!) évvel ezelőtti tweet-je a zászló megszerzésének elkezdéséről

A mostani “versenyt” (amit Capture the flag-ként emlegettek) tehát a SpaceX megnyerte a sikeres indítással és dokkolással. Amikor tegnap az ISS amerikai legénysége második bejelentkezését adta, Doug gratulált a SpaceX-nek, és reményét fejezte ki, hogy miután visszatérnek a Földre, a zászlónak jó helye lesz Hawthorne-ban, a SpaceX kaliforniai főhadiszállásán, ahol többek között a Crew Dragon űrhajó is készült. Tehát végre kiderült, hová kerül a lobogó!
Nem kérdés, hogy a SpaceX teljes csapata megérdemli a gesztust, hiszen rengeteg odaadással és sokévnyi befektetett munkával sikerült megépíteniük ezt a csodálatos űrhajót. Elsőként érték el magáncégként azt, hogy a Dragont a NASA emberek szállítására alkalmasnak nyilvánítsa. Ötödik alkalommal avathatott ezáltal az űrhivatal új járművet, a Gemini, Mercury, Apollo űrhajók és az űrsikló után. Illusztris társaságba került tehát a Crew Dragon, és vele együtt a SpaceX munkatársai is.

Bob Behnken, Doug Hurley a zászlóval, és Chris Cassidy az ISS fedélzetén
Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye