Kigördült a kínai teherszállító űrhajó rakétája

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Május 20-án indulhat a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) Tiencsou-2 névre hallgató teherűrhajója a Föld körüli pályán keringő Tienho űrállomás-modulra, mely a jövőbeli kínai moduláris űrállomás első darabja.

A teherszállítót pályára juttató Hosszú Menetelés-7 hordozórakéta tegnap reggel gördült ki a vencsangi hangárból, és megtette a rövid, de annál izgalmasabb útját az utolsó földi célpontjához, ami nem más, mint az indítóállás. A teljesen összeszerelt rakéta tetején már az orrkúp is látható, mely alatt a Tiencsou-2-t helyezték el.

A várhatóan 20-án induló teherszállító űrhajó több tonnányi üzemanyagot és ellátmányt szállít majd a Tienho modulra, amit majd később a Sencsou-12 misszió űrhajósai használnak fel a 3 hónaposra tervezett ottlétük során. A várakozások szerint június 10-én startol el a Sencsou-12 űrhajót szállító CZ-2F rakéta három űrhajóssal, bár nekik a kilétük még nem publikus. Ez lesz az első kínai emberes űrutazás 2016 óta.

A rakéta orrkúpja, mely alatt a Tiencsou-2 teherszállító űrhajó vár az űrbe jutásra.

Képek forrása: Sina Weibo

Érdekeség, hogy a Tiencsou a jelenleg legnagyobb teherkapacitással rendelkező teherűrhajó, csak a szovjet TKSZ és az európai ATV teherszállítók voltak képesek nagyobb rakományt alacsony Föld körüli pályára juttatni. A Tiencsou indítási tömege kb. 13 tonna, a hasznos teherkapacitása 6500 kg. A Tienho űrmodul elülső dokkolóportjához fog automata módon kapcsolódni, pár nappal a start után.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye