Kigördült a kínai teherszállító űrhajó rakétája

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

Május 20-án indulhat a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) Tiencsou-2 névre hallgató teherűrhajója a Föld körüli pályán keringő Tienho űrállomás-modulra, mely a jövőbeli kínai moduláris űrállomás első darabja.

A teherszállítót pályára juttató Hosszú Menetelés-7 hordozórakéta tegnap reggel gördült ki a vencsangi hangárból, és megtette a rövid, de annál izgalmasabb útját az utolsó földi célpontjához, ami nem más, mint az indítóállás. A teljesen összeszerelt rakéta tetején már az orrkúp is látható, mely alatt a Tiencsou-2-t helyezték el.

A várhatóan 20-án induló teherszállító űrhajó több tonnányi üzemanyagot és ellátmányt szállít majd a Tienho modulra, amit majd később a Sencsou-12 misszió űrhajósai használnak fel a 3 hónaposra tervezett ottlétük során. A várakozások szerint június 10-én startol el a Sencsou-12 űrhajót szállító CZ-2F rakéta három űrhajóssal, bár nekik a kilétük még nem publikus. Ez lesz az első kínai emberes űrutazás 2016 óta.

A rakéta orrkúpja, mely alatt a Tiencsou-2 teherszállító űrhajó vár az űrbe jutásra.

Képek forrása: Sina Weibo

Érdekeség, hogy a Tiencsou a jelenleg legnagyobb teherkapacitással rendelkező teherűrhajó, csak a szovjet TKSZ és az európai ATV teherszállítók voltak képesek nagyobb rakományt alacsony Föld körüli pályára juttatni. A Tiencsou indítási tömege kb. 13 tonna, a hasznos teherkapacitása 6500 kg. A Tienho űrmodul elülső dokkolóportjához fog automata módon kapcsolódni, pár nappal a start után.

Dark mode powered by Night Eye