Kijelölték a SpaceX Crew-9 személyzetének tagjait

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A kilencedik kereskedelmi operatív küldetés keretében három amerikai és egy orosz űrhajós indul majd a Nemzetközi Űrállomásra.

Néhány napja jelentette be a NASA egy hivatalos közleményében, hogy kik fogják alkotni a legkorábban augusztusban induló SpaceX Crew-9 személyzetét. Három amerikai asztronauta mellett ismét egy orosz kozmonauta kap helyet, zsinórban immár az ötödik alkalommal. Az űrhajósok az Expedíció-71/72 állandó személyzetének tagjai lesznek, és várhatóan fél évet töltenek majd az ISS-en. Lássuk, kiket jelöltek ki az űrhivatalok a kilencedik kereskedelmi operatív küldetésre!

Zena Cardman (NASA) – parancsnok
A 36 éves Cardman rögtön első küldetésén töltheti be a parancsnoki tisztséget, ráadásul épp az ISS-en fogja ünnepelni 37. születésnapját október 26-án. Tanulmányait tekintve biológus diplomával rendelkezik, amit a University of North Carolina at Chapel Hill-en szerzett, de emellett vegytant és tengertudományt is tanult. Mielőtt űrhajósnak jelentkezett, a NASA több tudományos projektjében is részt vett (Pavilion Lake Research Project 2008-2015, BASALT 2016-2017), majd 2017 júniusában a 22. űrhajósosztály tagjaként kezdhette meg kétéves kiképzését. 

225 years of Tar Heels: Zena Cardman | UNC-Chapel Hill
Fotó: NASA


Nick Hague (NASA) – pilóta
Az Amerikai Légierő ezredese, tesztpilótája 1998-ban kezdte karrierjét, 2000-ben pedig máris egy fejlett űrtechnológiákat fejlesztő és tesztelő projektbe választották be. 2004-ben öt hónapos szolgálatot töltött Irakban. 2020 decembere óta az Amerikai Űrhaderőhöz tartozik, a NASA-hoz pedig a 2015 júliusában induló 21. űrhajósosztály tagjaként csatlakozott. 
2018. október 11-i első küldetése (Expedíció-57/58) igencsak kalandosra sikerült: őt jelölték ugyanis Alekszej Ovcsinyin mellé a Szojuz MSz-10 személyzetébe, ám a Szojuz rakéta indítás közbeni meghibásodása miatt a vészhelyzeti megszakítórendszer kb. 50 km-es magasságban leválasztotta az űrhajót, ami végül épségben landolt a két űrhajóssal 19 perc 41 másodperccel az indítás után. Mindkettejüket áttették a kettővel későbbi Expedíció-59/60-ra, és 2019. március 14-én, Christina Koch-al kiegészülve már sikeresen elérték a Nemzetközi Űrállomást a Szojuz MSz-12 űrhajóval. Első hosszútávú küldetésén három űrsétát is teljesített. 

Astronaut Nick Hague - NASA
Fotó: NASA


Stephanie Wilson (NASA) – küldetés-specialista
A személyzet legtapasztaltabb tagjaként készül negyedik űrrepülésére, korábban az STS-121, 120 (a számozás ellenére a 121-es volt előbb) és 131 küldetéseken vett már részt.
A Harvardon szerzett mérnöki alap-, majd a University of Texas-on repülőmérnöki mesterdiplomát. 1992-ben kezdett dolgozni a Jet Propulsion Laboratory-nél, majd 1996 áprilisában választotta ki a NASA űrhajósjelöltnek. Első küldetésére tíz évet várt, 2006. július 4-én repülhetett először az űrbe az STS-121 tagjaként, majd 2007. október  23-án rögtön második űrrepülésre is sor került az STS-120 keretében. Harmadik alkalommal a 2010. április 5-én induló STS-131-en repülhetett űrsiklóval, összesen eddig 42 napot, 23 órát és 46 percet tölthetett Föld körüli pályán. Azzal, hogy Jeanette Epps a Crew-8 küldetés tagjaként őt is köszöntheti majd az ISS-en, először fog előfordulni az űrállomás történetében, hogy két afro-amerikai űrhajósnő tartózkodik egyidőben az űrben.
Az Artemis-program tizennyolc űrhajósa közé is beválasztották, így akár egy holdi misszión is részt vehet még a jövőben. 

Stephanie D. Wilson: On Her Way to the Moon? | National Air and Space Museum
Fotó: NASA

Aleksandr Gorbunov (Roszkoszmosz) – küldetés-specialista
Az Orosz Légierő hadnagy rangfokozatú pilótája alig 34 évesen teljesítheti majd első űrrepülését. Az orosz-amerikai űrhajós-csere program keretében sorozatban az ötödik kozmonauta lehet, aki egy amerikai kereskedelmi űrhajóval repülhet az ISS-re.
A Moszkvai Repülési Intézetben tanult, 2014-ben szerzett mérnöki diplomát „űrhajók és felső fokozatok” szakterületen. 2018. október 1-jén kezdte meg űrhajós kiképzését és több túlélő küldetésen is részt vett. 2020 novemberéig letette az L-39 sugárhajtású repülőgépre szakvizsgáját, és ejtőernyős kiképzést is kapott.
Első küldetéseként eredetileg a Szojuz MSz-26 tagja lett volna, végül a Roszkoszmosz döntése értelmében áthelyezték a Crew-9 személyzetébe.

Aleksandr Gorbunov
Fotó: Roszkoszmosz

 

Russian cosmonaut joins US team of astronauts on the ninth rotation of the  Commercial Crew programme :: Свідомі
A SpaceX Crew-9 elő hivatalos fotója. Balról jobbra: Stephanie Wilson, Aleksandr Gorbunov, Nick Hague és Zena Cardman. Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye