Kilenc műhold Japánból

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Japán második idei indításán kilenc darab kisműholdat juttattak sikeresen Föld körüli pályára. A küldetésen használt Epsilon hordozórakéta november 9-én, magyar idő szerint kora hajnalban 1 óra 55 perckor indult el az Ucsinoura Űrközpontból, Kjúsú szigetéről. Korábban többször el kellett halasztani a startot a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. A rakéta probléma nélkül teljesítette az összes fázisát a repülésnek, és az előírt paramétereknek megfelelő orbitális pályára állította a hasznos terheket.

A fő rakomány a Japán Űrügynökség (JAXA) RAISE-2 technikai demonstrációs űreszköze volt, ennek társaságában pedig nyolc további Cubesat és mikroműhold utazott az Epsilon rakterében. A kijelölt orbitális pálya egy 97,6°-os, retrográd napszinkron pálya volt 560 kilométeres magassággal (ez a RAISE-2-re vonatkozik, a másodlagos terheket egy kicsivel magasabban bocsátották ki).

A Rapid Innovative Payload Demonstration Satellite No. 2 (RAISE-2) a második darab a JAXA által támogatott kisműholdak sorozatában, amelyek célja a jövőbeli küldetésekhez szükséges rendszerek és technológiák tesztelése és fejlesztése. Az első ilyen célú űreszköz a RAPIS-1 műhold volt, ami 2019 elején indult szintén egy Epsilon fedélzetén. A RAISE-2 indítási tömege körülbelül 110 kilogramm, és 1x1x0,75 m méretekkel rendelkezik . Az energiaellátásért a felszínen elhelyezett napelemtáblák felelnek, ezeknek 215W a teljesítménye a küldetés elején. A műholdat a Mitsubishi Electric Corporation építette, és úgy tervezték, a várható működési ideje egy évre tehető.

A RAISE-2 műhold egy számítógépes animáción. Bal oldalon az Epsilon rakéta utolsó fokozatát is láthatjuk. Kép forrása: JAXA

Dark mode powered by Night Eye