Kilenc műhold Japánból

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Japán második idei indításán kilenc darab kisműholdat juttattak sikeresen Föld körüli pályára. A küldetésen használt Epsilon hordozórakéta november 9-én, magyar idő szerint kora hajnalban 1 óra 55 perckor indult el az Ucsinoura Űrközpontból, Kjúsú szigetéről. Korábban többször el kellett halasztani a startot a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. A rakéta probléma nélkül teljesítette az összes fázisát a repülésnek, és az előírt paramétereknek megfelelő orbitális pályára állította a hasznos terheket.

A fő rakomány a Japán Űrügynökség (JAXA) RAISE-2 technikai demonstrációs űreszköze volt, ennek társaságában pedig nyolc további Cubesat és mikroműhold utazott az Epsilon rakterében. A kijelölt orbitális pálya egy 97,6°-os, retrográd napszinkron pálya volt 560 kilométeres magassággal (ez a RAISE-2-re vonatkozik, a másodlagos terheket egy kicsivel magasabban bocsátották ki).

A Rapid Innovative Payload Demonstration Satellite No. 2 (RAISE-2) a második darab a JAXA által támogatott kisműholdak sorozatában, amelyek célja a jövőbeli küldetésekhez szükséges rendszerek és technológiák tesztelése és fejlesztése. Az első ilyen célú űreszköz a RAPIS-1 műhold volt, ami 2019 elején indult szintén egy Epsilon fedélzetén. A RAISE-2 indítási tömege körülbelül 110 kilogramm, és 1x1x0,75 m méretekkel rendelkezik . Az energiaellátásért a felszínen elhelyezett napelemtáblák felelnek, ezeknek 215W a teljesítménye a küldetés elején. A műholdat a Mitsubishi Electric Corporation építette, és úgy tervezték, a várható működési ideje egy évre tehető.

A RAISE-2 műhold egy számítógépes animáción. Bal oldalon az Epsilon rakéta utolsó fokozatát is láthatjuk. Kép forrása: JAXA

Dark mode powered by Night Eye