Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket nyújtja Kína 2024-ben.

A China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) mintegy 70 rakétaindítást tervez több mint 290 db műhold pályára állítása érdekében, a fennmaradó indításokat Kína növekvő kereskedelmi magánszektora fogja végrehajtani. A terveket a CASC éves „kék könyve” vázolja fel, amelyet február 26-án adtak ki. A dokumentum nem ad teljes bevezetési jegyzéket, sem részletes ütemtervet, de áttekintést nyújt a tervezett tevékenységekről. A főbb küldetések közé tartozik két személyzeti és két teherszállító küldetés a Tienkung Űrállomásra, az év első felében pedig felbocsátják a Csüecsiao-2 Hold körüli pályára szánt műholdat és a Csang’e-6-ot, amely során Kína elsőként szeretne felszíni mintákat a Földre hozni a Hold túlsó oldaláról.

Az egyéb prioritások közé tartozik az ország személyzeti holdraszállási tervének kidolgozása is, amely kínai űrhajósok Holdra juttatását célozza meg még 2030 előtt. Emellett ott van még a mélyűrkutatás, geostacionárius radarműholdak, egy új személyzeti űrhajó fejlesztése, valamint a Tienven-2 küldetése (2025), amely célja aszteroidaminták Földre szállítása, és a Csang’e-7 (2026) ami a Hold déli pólusát fogja célba venni. A további figyelemre méltó küldetések közé tartozik egy óceáni sótartalom-érzékelő műhold, a Sino-Franco Space-alapú többsávos csillagászati változóobjektum-figyelő (SVOM), a már elindított Einstein Probe, a China Seismo-Electromagnetic Satellite-2 (CSES-2) európai együttműködéssel és a Shijian-19 tudományos műhold. Lesznek debütáló indítások is a Hosszú Menetelés-6C és a Hosszú Menetelés-12 hordozórakéták személyében.

Hold küldetések űreszközökkel. Forrás: CASC

A tervezett 100 indítás jelentős növekedést jelent a 2023-as országos rekordot jelentő 67 indításhoz képest. A CASC ebből 50-et, 17-et pedig kereskedelmi szereplők hajtottak végre. Az új tengeri és kereskedelmi űrkikötők elősegítik a tervezett indítási arány növekedését.

Új hordozórakéták

A Hosszú Menetelés-12 egy új rakéta, amelyet a CASC Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) fejlesztett ki. Korábban „XLV” néven emlegették, és a Vencsang Űrközpontban épülő új kereskedelmi űrkikötőjéből indul majd. A Hosszú Menetelés-12 lesz Kína első 3,8 méter átmérőjű hordozója, és képes lesz 10 tonnát alacsony Föld körüli pályára juttatni, vagy 6 tonnát 700 kilométeres napszinkron pályára emelni. A Hosszú Menetelés-6C (a Hosszú Menetelés-6A változata) szilárd hajtóanyagú oldalfokozatokkal lesz ellátva, debütálására szintén idén kerülhet sor. A hivatalos China Space News újság arról számolt be, hogy a CASC négyszer tervezi legnagyobb rakétájának, a Hosszú Menetelés-5-nek az indítását 2024-ben, majd 2025-ben további öt küldetést terveznek. A hordozórakéta 2016-os debütálása óta eddig csak hét indításra került sor, majd több mint 900 napra leállt a program a második indítási kudarc miatt. A 2024-es indításai közé tartozik a múlt héten felbocsátott TJSW-11 titkos műhold és idén májusban várható Csang’e-6 küldetés.

Hosszú Menetelés-5. Forrás: CASC
Az idén májusban induló Csang’e-6 küldetés részletei. Forrás: CASC

További küldetések, prioritások

A Tienkung Űrállomásra tervezett küldetések már januárban elkezdődtek, amikor is a Tiencsou-7 teherűrhajó ellátmányt vitt az űrállomásra. A következő teherűrhajó a Tiencsou-8 augusztus környékén indul majd. A Sencsou-18 személyzete az év első felében indul a Tienkungra és a jelenleg is fent tartózkodó Sencsou-17 személyzetét fogja leváltani. A Sencsou-18 után következik majd a Sencsou-19, amely ez év végén indul az űrállomásra.

A Sencsou-17 személyzete a Tienkung Űrállomáson. Forrás: CNSA

A CASC azt is megjegyezte, hogy folytatja a munkát egy „négydimenziós újgenerációs kereskedelmi távérzékelő műholdrendszeren”. A SuperView (Gaojing) műholdakkal kezdődő rendszernek a korábbi nyilatkozatok szerint összesen legalább 28 műholdból kell állnia, ide tartoznak a nagy felbontású optikai- radar műholdak, valamint változatos típusú kereskedelmi távérzékelő műholdak is. Támogatni fogják továbbá a Beidou GNSS rendszer integrációját és értéknövelt szolgáltatásait, valamint integrálja a műholdas alkalmazásokat a feltörekvő területekbe a kulcsfontosságú regionális gazdasági fejlődés támogatása érdekében. Az állami tulajdonban lévő űripari és nemzetvédelmi óriás hivatalnokai sajtótájékoztatón kijelentették, hogy a vállalat továbbra is újabb és nagyobb mértékben járul hozzá egy erős űrhatalom építésének felgyorsításához.

Kereskedelmi tervek

A kék könyv nem részletezte a kereskedelmi magáncégek terveit. Számos szereplő korábbi nyilatkozata azonban utal a tervekre. A LandSpace célja három Csucsüe-2 metalox (metán+oxigén hajtóanyagú) rakéta elindítása 2024-ben, miután 2023-ban két sikert is aratott a magáncég. Valószínűleg további ugrási teszteket is végez majd a rozsdamentes acélból készülő Csucsüe-3 prototípusával is. A Galactic Energy legalább 10 db Ceres-1 szilárd hajtóanygú rakétaindítást tervez, miközben bemutatkozik a kerolox (RP-1 kerozin+oxigén hajtóanyagú) Pallas-1 is.

Csucsüe-2. Forrás: LandSpace
Csucsüe-3. Forrás: LandSpace
Ceres-1. Forrás: Galactic Energy
Pallas-1. Forrás: Galactic Energy

A Space Pioneer célja a Tienlung-3 első repülése július környékén, míg a Deep Blue Aerospace Nebula-1 orbitális újrafelhasználható rakétája 2024 második felében repülhet. A CAS Space Licsien-1 (másik nevén Kinetica-1), az ExPace (Kuajcsou rakéták) és az Orienspace (Gravity-1) különféle tervei vannak szilárd hajtóanyagú rakétáik indítására.

Gravity-1. Forrás: Orienspace

Számos kínai kereskedelmi magáncég versenyez az újrafelhasználható hordozórakéták fejlesztése és tesztelése érdekében. Számos kínai város és tartomány igyekszik jelenleg a saját kereskedelmi területét és más csúcskategóriás és stratégiai technológiákat előmozdítani. Peking és Sanghaj nemrégiben tett közzé cselekvési terveket a kereskedelmi űrökoszisztémák támogatására.

A Mit Szólsz Hozzá? második élő adásunkban foglalkoztunk a LandSpace sikeres ugrási tesztjéről, és említésre kerültek a kínai magáncégek is:

A harmadik élő adásban, pedig a tengeri platformokról történő indításokról beszélgettünk az Orienspace Gravity-1 indítása kapcsán:

A negyedik részben pedig a kínai holdraszállási terveket is részletesebben átbeszéltük:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye