Kína 2030-ra tervezi a Tienven-3 küldetés indítását, kiderültek a lehetséges landolási területek is

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Kína a napokban pontosította a Tienven-3 küldetés részleteit, mely a marsi talaj- és kőzetminták visszahozatalára irányul. A korábbi 2031-es indítási dátumot egy évvel előrébb hozták, így az várhatóan 6 év múlva veszi kezdetét. A bejelentésre március 6-án a Kínai Központi Televízióban (CCTV) került sor, ahol Szun Cö-csou, a CAST (China Academy of Space Technology) vezető mérnöke számolt be a munkálatok „viszonylag zökkenőmentes” haladásáról, valamint kiemelte azt is, hogy a technikai alapok már megvannak, hiszen a Tienven-1 révén már rendelkeznek azokkal a tapasztalatokkal, melyek a Marsra való landoláshoz szükségesek. A Csang’e-5 segítségével pedig már sikerült egy másik égitestről mintát venni és hazajuttatni, szóval a technikai háttér mindenképpen adott.

Kiderült továbbá a JGR Planets című folyóiratban nemrégiben megjelent kutatási cikkből az a három kiválasztott leszállási terület is, ahová megérkezhet a Tienven-3. Ezek a következőek: az Amazonis Planitia, az Utopia Planitia – a terület, amelyen belül a Csuzsung (Tienven-1) rover landolt -, valamint a Chryse Planitia. A tanulmány szerint utóbbi, tehát a Chryse Planitia lenne az optimális régió a „földet” éréshez.

Egy tavaly áprilisban megrendezett konferencián több előadás is azt taglalta, hogy a fentebb olvasható területeken belül 50×20 kilométeres potenciális leszállási ellipsziseket azonosítottak, de kifejtésre került például az is, hogy a kiválasztáskor a 3,5 milliárd évnél idősebb marsi régiókat kiemelten kell kezelni. Kulcsfontosságú prioritások közé tartoznak még az élet kialakulására és megőrzésére alkalmas környezetek, úgymint az üledékes vagy hidrotermális rendszerek.

Az Utopia Planitia, melyet felvételt a Mars Express készítette. Forrás: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye