Kína 2030-ra tervezi a Tienven-3 küldetés indítását, kiderültek a lehetséges landolási területek is

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Kína a napokban pontosította a Tienven-3 küldetés részleteit, mely a marsi talaj- és kőzetminták visszahozatalára irányul. A korábbi 2031-es indítási dátumot egy évvel előrébb hozták, így az várhatóan 6 év múlva veszi kezdetét. A bejelentésre március 6-án a Kínai Központi Televízióban (CCTV) került sor, ahol Szun Cö-csou, a CAST (China Academy of Space Technology) vezető mérnöke számolt be a munkálatok „viszonylag zökkenőmentes” haladásáról, valamint kiemelte azt is, hogy a technikai alapok már megvannak, hiszen a Tienven-1 révén már rendelkeznek azokkal a tapasztalatokkal, melyek a Marsra való landoláshoz szükségesek. A Csang’e-5 segítségével pedig már sikerült egy másik égitestről mintát venni és hazajuttatni, szóval a technikai háttér mindenképpen adott.

Kiderült továbbá a JGR Planets című folyóiratban nemrégiben megjelent kutatási cikkből az a három kiválasztott leszállási terület is, ahová megérkezhet a Tienven-3. Ezek a következőek: az Amazonis Planitia, az Utopia Planitia – a terület, amelyen belül a Csuzsung (Tienven-1) rover landolt -, valamint a Chryse Planitia. A tanulmány szerint utóbbi, tehát a Chryse Planitia lenne az optimális régió a „földet” éréshez.

Egy tavaly áprilisban megrendezett konferencián több előadás is azt taglalta, hogy a fentebb olvasható területeken belül 50×20 kilométeres potenciális leszállási ellipsziseket azonosítottak, de kifejtésre került például az is, hogy a kiválasztáskor a 3,5 milliárd évnél idősebb marsi régiókat kiemelten kell kezelni. Kulcsfontosságú prioritások közé tartoznak még az élet kialakulására és megőrzésére alkalmas környezetek, úgymint az üledékes vagy hidrotermális rendszerek.

Az Utopia Planitia, melyet felvételt a Mars Express készítette. Forrás: ESA
Dark mode powered by Night Eye