Kína a 64. rakétaindításával zárja az évet

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Egy Hosszú Menetelés-3B rakéta emelkedett fel ma hajnalban a délnyugat-kínai Hszicsang Űrközpontból, melynek hasznos terhe egy Sijen-10 kísérleti műhold volt. Az indítás után kis idő elteltével megerősítésre került a misszió sikere a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) által.

A műhold pontos célját nem hozták nyilvánosságra, de a Sijen sorozatú műholdakat gyakran úgy osztályozzák, mint amik új technológiák és a kínai űrrendszerek tesztelésére szolgálnak. A kínai Hszinhua (Xinhua) állami média azt közölte, hogy az új műholdat „új űrtechnológiák pályán történő ellenőrzésére fogják használni, például az űrkörnyezet megfigyelésére”. A Sijen-10 egy titkosított műhold, amely valószínűleg csatlakozik a korábbi, első Sijen-10 műholdhoz, ami egy erősen elliptikus pályán kering, hogy nagyobb lefedettséget biztosítson az északi féltekén. Az első Sijen-10 kísérleti műholdat szintén a Hszicsang Űrközpontból indították még 2021. szeptember 27-én. Akkoriban a CASC jelentései szerint a műhold transzfer pályán rekedt. Később egy erősen elliptikus, 1880 x 38881 kilométeres magasságú pályán figyelték meg, 63,6 fokos dőlésszöggel, miután korábbi pályahajlásához képest nagymértékű módosítást hajtott végre. Az ilyen erősen elliptikus pályákon található műholdak nagyjából 12 órás keringési periódusuk nagy részét az északi féltekén töltik, amit kommunikációra, távérzékelésre, éghajlat- és időjárás megfigyelésre használnak.

Ezzel a mai indítással Kína teljesítette 64. indítását a 2022-es évben. Ez azt jelenti, hogy az ország messze túlszárnyalta a 2021-ben felállított 55 indítási rekordját. A 2022-es küldetésekből 53 a CASC által végrehajtott Hosszú Menetelés rakétaindítás volt, amelyek mindegyike sikeres volt. Ezek között szerepelt hat küldetés a most elkészült Tienkung Űrállomásra, egy 22 műholdból álló konstelláció pályára állítása a Hosszú Menetelés-8-at használva, valamint a Hosszú Menetelés-6A első indítása, amely az első folyékony és szilárd hajtóanyagú kombinációval indult. Az ExPace, a China Rocket és a CASC Space, valamint a Galactic Energy, az i-space és a Landspace kereskedelmi magáncégei adták a többi indítást. Az i-space Hyperbola-1 szilárd hajtóanyagú rakétájának és a Landspace mérföldkőnek számító Csucsüe-2 metalox meghajtású hordozórakétájának indítása jelentette a két kudarcot.

Forrás / fotós: Qin Jingjian

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye