Kína: Az első űrséta női űrhajós részvételével

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Tegnap végrehajtották a Kínai Űrállomáson (CSS) az első űrsétát a 6 hónapos küldetésen résztvevő Sencsou-13 küldetés tajkonautái (kínai űrhajósok), ami egyben űrtörténelmi jelentőséggel is bír. Ez volt ugyanis az első kínai űrséta, amin női űrhajós is részt vett, nevezetesen a második űrrepülését végrehajtó Vang Japing. Az űrsétán a társa a Sencsou-13 parancsnoka, Csaj-cse Kang volt, aki 2008-ban, a Sencsou-8 misszión az első kínai űrsétát hajtotta végre.

A duó kb. 6 és fél órát tartózkodott kint, ahol különböző eszközöket szereltek fel a Tienho modul külsejére. Harmadik társuk, Je Kuangfu az űrállomás belsejéből támogatta az űrsétát, többek között a robotkart is működtetve. Vang Japing egy új szkafandert használt az űrsétán, amit a Tiencsou-3 teherűrhajó szállított nemrégen az űrállomásra, a hölgy ugyanis jóval kisebb termetű a férfi kollégáihoz képest.

A Sencsou-13 az új Kínai Űrállomás (ami jelenleg a Tienho modulból áll) első 6 hónapos küldetése, a jelenlegi személyzet várhatóan 2022 áprilisban tér vissza a Földre.

A szovjet Szvetlana Szavickaja volt az első női űrhajós, aki űrsétát hajtott végre 1984-ben a Szaljut-7 űrállomás fedélzetén, őt követte pár hónappal az első amerikai, Kathryn Sullivan az STS-41G küldetésen.

Vang Japing

Dark mode powered by Night Eye