Kína: Az első űrséta női űrhajós részvételével

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Tegnap végrehajtották a Kínai Űrállomáson (CSS) az első űrsétát a 6 hónapos küldetésen résztvevő Sencsou-13 küldetés tajkonautái (kínai űrhajósok), ami egyben űrtörténelmi jelentőséggel is bír. Ez volt ugyanis az első kínai űrséta, amin női űrhajós is részt vett, nevezetesen a második űrrepülését végrehajtó Vang Japing. Az űrsétán a társa a Sencsou-13 parancsnoka, Csaj-cse Kang volt, aki 2008-ban, a Sencsou-8 misszión az első kínai űrsétát hajtotta végre.

A duó kb. 6 és fél órát tartózkodott kint, ahol különböző eszközöket szereltek fel a Tienho modul külsejére. Harmadik társuk, Je Kuangfu az űrállomás belsejéből támogatta az űrsétát, többek között a robotkart is működtetve. Vang Japing egy új szkafandert használt az űrsétán, amit a Tiencsou-3 teherűrhajó szállított nemrégen az űrállomásra, a hölgy ugyanis jóval kisebb termetű a férfi kollégáihoz képest.

A Sencsou-13 az új Kínai Űrállomás (ami jelenleg a Tienho modulból áll) első 6 hónapos küldetése, a jelenlegi személyzet várhatóan 2022 áprilisban tér vissza a Földre.

A szovjet Szvetlana Szavickaja volt az első női űrhajós, aki űrsétát hajtott végre 1984-ben a Szaljut-7 űrállomás fedélzetén, őt követte pár hónappal az első amerikai, Kathryn Sullivan az STS-41G küldetésen.

Vang Japing

Dark mode powered by Night Eye