Kína: Az első űrséta női űrhajós részvételével

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Tegnap végrehajtották a Kínai Űrállomáson (CSS) az első űrsétát a 6 hónapos küldetésen résztvevő Sencsou-13 küldetés tajkonautái (kínai űrhajósok), ami egyben űrtörténelmi jelentőséggel is bír. Ez volt ugyanis az első kínai űrséta, amin női űrhajós is részt vett, nevezetesen a második űrrepülését végrehajtó Vang Japing. Az űrsétán a társa a Sencsou-13 parancsnoka, Csaj-cse Kang volt, aki 2008-ban, a Sencsou-8 misszión az első kínai űrsétát hajtotta végre.

A duó kb. 6 és fél órát tartózkodott kint, ahol különböző eszközöket szereltek fel a Tienho modul külsejére. Harmadik társuk, Je Kuangfu az űrállomás belsejéből támogatta az űrsétát, többek között a robotkart is működtetve. Vang Japing egy új szkafandert használt az űrsétán, amit a Tiencsou-3 teherűrhajó szállított nemrégen az űrállomásra, a hölgy ugyanis jóval kisebb termetű a férfi kollégáihoz képest.

A Sencsou-13 az új Kínai Űrállomás (ami jelenleg a Tienho modulból áll) első 6 hónapos küldetése, a jelenlegi személyzet várhatóan 2022 áprilisban tér vissza a Földre.

A szovjet Szvetlana Szavickaja volt az első női űrhajós, aki űrsétát hajtott végre 1984-ben a Szaljut-7 űrállomás fedélzetén, őt követte pár hónappal az első amerikai, Kathryn Sullivan az STS-41G küldetésen.

Vang Japing

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye