Kína: Az első űrséta női űrhajós részvételével

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

Tegnap végrehajtották a Kínai Űrállomáson (CSS) az első űrsétát a 6 hónapos küldetésen résztvevő Sencsou-13 küldetés tajkonautái (kínai űrhajósok), ami egyben űrtörténelmi jelentőséggel is bír. Ez volt ugyanis az első kínai űrséta, amin női űrhajós is részt vett, nevezetesen a második űrrepülését végrehajtó Vang Japing. Az űrsétán a társa a Sencsou-13 parancsnoka, Csaj-cse Kang volt, aki 2008-ban, a Sencsou-8 misszión az első kínai űrsétát hajtotta végre.

A duó kb. 6 és fél órát tartózkodott kint, ahol különböző eszközöket szereltek fel a Tienho modul külsejére. Harmadik társuk, Je Kuangfu az űrállomás belsejéből támogatta az űrsétát, többek között a robotkart is működtetve. Vang Japing egy új szkafandert használt az űrsétán, amit a Tiencsou-3 teherűrhajó szállított nemrégen az űrállomásra, a hölgy ugyanis jóval kisebb termetű a férfi kollégáihoz képest.

A Sencsou-13 az új Kínai Űrállomás (ami jelenleg a Tienho modulból áll) első 6 hónapos küldetése, a jelenlegi személyzet várhatóan 2022 áprilisban tér vissza a Földre.

A szovjet Szvetlana Szavickaja volt az első női űrhajós, aki űrsétát hajtott végre 1984-ben a Szaljut-7 űrállomás fedélzetén, őt követte pár hónappal az első amerikai, Kathryn Sullivan az STS-41G küldetésen.

Vang Japing

Dark mode powered by Night Eye