Kína (CASC) CN | Gaofen-11-02 küldetés profil

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Hétfő reggel pontban nyolc órakor egy Long March-4B rakéta fog elemelkedni a Tajjüan Űrközpontból a Gaofen-11-02 polgári (vagy katonai, de erről később) földmegyfigyelő műholddal a rakterében.

Indítás ideje, helye: 2020. szeptember 7. magyar idő szerint 08:00, Tajjüan Űrközpont – Launch Complex 1, Kína 🇨🇳
Megbízó, rakomány: Gaofen-11-02 polgári nagyfelbontású földmegfigyelő műhold a China High Definiton Earth Observation (CHEOS) tagja, a CNSA üzemelteti
Hordozórakéta: a CASC Long March-4B rakétája
Pálya: alacsony napszinkron pálya (SSO)
Élő közvetítés: nem valószínű hogy lesz, amint elérhető videófelvétel frssítjük cikkünket
Indítás kimenetele: sikeres start

Long March-4B korábbi indítása
Forrás: CN News

A Long March-4B
A Long March-4B (Hosszú Menetelés-4B, vagy CZ-4B) egy kínai közepes teherbírású hordozórakéta. Általában alacsony Föld körüli pályára (LEO), vagy alacsony napszinkron pályára (SSO) szoktak műholdakat indítani ezzel a típussal. Három fokozattal rendelkezik, mindegyikük cseppfolyós hipergolikus (UDMH/N2O4, asszimetrikus-dimetilhidrazin és dinitrogén-tetraoxid) hajtóanyagot használ. Ennek a hajtóanyag-keveréknek az érdekessége hogy öngyulladó, így egyszerűbbre tudták építeni a hajtóműveket (gyújtószerkezet hiánya miatt). Hasznos teher: LEO: 4200 kg, SSO: 2600 kg, GTO (geostacionárius átviteli pálya): 1500 kg.

A Gaofen (vagy Kaofen) 11-02 a Gaofen műholdak 11. szériájának második műholdja. Ez első ilyen típusú szatelit 2018. nyarán állt pályára. A Gaofen-11-et a China Academy of Space Technology (CAST) fejleszti és építi, ami a CASC leányvállalata. Nagyon kevés részletet lehet tudni az eszközről és annak képességeiről. Egy optikai műszerről van szó, becslések szerint egy 1,7 méteres tükörrel lehet felszerelve, amit már katonai célra is lehet használni, mert 1 méter alatti felbontást ad – érdekesség képpen, az amerikai szupernehéz (és szupertitkos) KH-11 Kennen optikai kémműholdaknak 2,4 méteres tükörrel vannak felszerelve. A kínai állami hírportálok szerint a Gaofen-11 műholdak telkek- és egyéb területi mérésekre, várostervezésre, úthálózat-tervezésre, mezőgazdasági és katasztrófa-elhárítási célokra lesznek használva.

Egy Gaofen-műhold 3D renderképe a kínai irányítóteremből
Forrás: Gunther’s Space Page
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye