Kína (CASC) CN | Jilin-1 Gaofen-03 küldetés profil

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

Kína ismét rakétát indít – a Sárga-tengerről. Egy tengeri indítóplatform segítségével fogják elstartolni a Long March-11 (Hosszú Menetelés-11) hordozórakétát, kilenc darab Jilin-1 Gaofen-03 (magyarosan Csilin-1 Kaofen-03) távérzékelési holddal a fedélzetén.

Indítás ideje, helye: 2020. szeptember 15. magyar idő szerint 03:23, Sea Launch tengeri indítóplatform, Sárga-tenger
Megbízó, rakomány: kilenc darab Jilin-1 Gaofen-03 polgári távérzékelő szatelit
Hordozórakéta: a CASC Long March-11 rakétája
Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO)
Élő közvetítés: sajnos nem valószínű hogy lesz, beszámolónkban lesz az indításról a videó
Indítás kimenetele: sikeres indítás (beszámoló itt)

A műholdak
Ezen a rakétán kilenc darab Jilin-1 Gaofen-03 (03B – 03J) műhold fog utazni. A Jilin-konstelláció egy polgári felhasználású kereskedelmi távérzékelési/földmegfigyelő műholdflotta.
Egy darab műhold van jelenleg alacsony Föld körüli pályán, ami egy előző LM-11-el indult tavaly nyáron. A műholdakat a Chang Guang Satellite Technology Co. gyártja és üzemelteti.
Egy műhold tömege 42 kilogramm, napelemekkel és akkumulátorokkal van biztosítva az áramellátása. 580 kilométeres pályáról végez képalkotási feladatokat, 1 méteres felbontással – 17 kilométeres sávokban.

A hordozórakéta
A Long March-11 (Hosszú Menetelés-11, Chang Zheng-11 – CZ-11) a Long March-rakétacsalád tagja. Kis terhek alacsony pályára állítására szokták használni – eddig kilencszer indult LEO-ra vagy SSO-ra, teljes sikerrel. A kilenc indítás közül egyszer történt start a tengeri platformról, a mostani indítás lesz a második ilyen próbálkozás. Négylépcsős a rakéta, összes fokozata szilárd hajtóanyagú rakétamotorokkal van ellátva. A hordozóeszközt a China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) fejlesztette ki a Dong Feng-31 ballisztikus rakéta alapján. Ennek köszönhetően tudják a rakétát ún. “cold launch” módon indítani – ekkor a rakétát nem a saját hajtóműve emeli el a talajtól, hanem egy silóból/tartályból sűrített levegővel kilökik, s a levegőben gyújták be a rakétamotort.
Indítási tömege 58 tonna, LEO-ra 700 kilogrammot, SSO-ra 500 kilogrammot tud pályára állítani. Ezzel a teljesítménnyel az amerikai Pegasus vagy Minotaur I rakétákhoz lehetne hasonlítani.

A Long March-11 rakéta a végszereledében – a rakéta körül található burkolat a tároló, ahonnan sűrített levegő segítségével kilökik a járművet és a levegőben pedig beindítja hajtóművét
Forrás: China Daily
Dark mode powered by Night Eye