Kína (CASC) CN | Ziyuan-3-03 indítás küldetés profil

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Holnap kora reggel indul a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) Long March-4B hordozórakétája a Tajjüan Űrközpont LC-9 indítóállásáról. A fő rakomány a Ziyuan-3-03 távérzékelő műhold. Emellett még a Tianqi-10 távközlési kisműhold is helyet kapott.

Indítás ideje, helye: 2020. július 25. magyar idő szerint 05:15, Tajjüan Űrközpont – Launch Complex 9, Kína 🇨🇳
Megbízó, rakomány: Ziyuan-3-03 távérzékelő műhold Kína föld- és erőforrásminisztériuma számára, illetve a Tianqi-10 távközlési kisműhold a Guodian Gaoke vállalat számára
Hordozórakéta: a CASC Long March-4B rakétája
Pálya: alacsony napszinkron pálya (SSO)
Élő közvetítés: sajnos nem valószínű hogy lesz
Indítás kimenetele: sikeres indítás (beszámolónkat videóval kiegészítve itt olvashatjátok)

Long March-4B egy korábbi indítása.

A Ziyuan-3-03

A Ziyuan-3-03 a kínai Ziyuan konstelláció harmadik eleme. A Ziyuan rendszer lesz Kína első nagyfelbontású sztereoszkopikus távérzékelő konstellációja polgári használatra. Ez az utolsó előtti indítás, összesen négyet terveznek pályára állítani. A műholdak megrendelője Kína föld- és erőforrásminisztériuma. A műholdakat a China’s Academy of Space Technology és a Beijing Institute of Spacecraft System Engineering építi. A műhold három tengelyen stabilizált, tömege 2630 kilogramm. Energiellátását két napelemtábla biztosítja.
A műhold három darab nagyfelbontású pánkromatikus kamerával és egy infravörös többspektrumú szkennerrel (IFMSS) van felszerelve. A három kamerából kettőnek 2,7 méteres és egynek pedig 2,1 méteres a felbontása. Az IFMSS legjobb felbontása 6 méteres.
A Ziyuan konstelláció erőforrások feltérképezésével fog foglalkozni, illetve természeti katasztrófa esetén kárfelmérést, továbbá mezőgazdasági méréseket fog végezni. Segíteni fog a mezőgazdaságban a hatékonyabb vízfelhasználásban, várostervezésben és egyéb szektorokban is. A műholdak élettartama 4 év, plusz 5 év lehetséges hosszabbítással. Az elsőt 2012-ben, a másodikat 2016-ban állították pályára.

A Tianqi-10

A Tianqi-10 egy IoT (Internet of Things) kommunikációs kisműhold lesz a Guodian Gaoke vállalat számára. A cég egy IoT kisműhold-konstellációt akar kiépíteni, hogy felhasználók számára szükséges adatgyűjtési és továbbítási szolgáltatásokat biztosítson olyan helyeken is, ahol abszolút nincs hálózati lefedettség. Ez része Kína “smart-city”, azaz “okos város” terveinek megvalósításában is, illetve a kínai globális lefedettségi stratégiában is.

Pár kép melyeket Ziyuan műholdak készítettek:

Tokió, Japán
Guangnan víztározó, Kína
Dark mode powered by Night Eye