Kína formális kommunikáció létrehozását javasolja az Egyesült Államokkal

Kapcsolódó

Az 500. Hosszú Menetelés rakéta indult el múlt éjjel

A jubileumi küldetés keretében újabb Jaokan földmegfigyelő műholdak álltak...

A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a...

A nap képe #1312 – Bennu minta mikroszkóp alatt

A Bennu aszteroidából származó minta egy mikroszkópos tárgylemezen előkészítve...

14 céget választott ki a DARPA holdi infrastruktúrák terveinek tanulmányozásához

A résztvevők között a legkisebb startupoktól kezdve a legnagyobb...

Sikerrel teljesítette első üzemszerű repülését a Landspace Csucsüe-2 rakétája

Továbbra is ez a világ egyetlen olyan metán meghajtású...

A közelmúltban két alkalommal is kitérő manővert hajtott végre a Kínai Űrállomás, miután számításaik szerint túl közel került a keringési pályája egyes Starlink-műholdakéhoz. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő egy február 10-i sajtótájékoztatón megismételte azon aggodalmát, melyet még tavaly decemberben fejeztek ki a kínaiak az ENSZ felé. Akkor Kína azért tett panaszt, mert a SpaceX műholdjai többször is komoly és gyors közbeavatkozást tettek szükségessé az űrállomásukon, de állításuk szerint semmilyen reakció nem érkezett amerikai részről. Az Egyesült Államok kormányzata viszont teljesen másként látja a helyzetet: szerintük nem is érkezett panasz Kínától a Starlink-1095 és 2305 számú műholdak túl közeli keringési pályája miatt. Az Amerikai Űrhaderő világűr-ellenőrző csoportja, a 18th Space Control Squadron nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy a két űreszköz bármikor veszélyeztette volna a Kínai Űrállomást.

Bill Gerstenmeier, a SpaceX gyártásért és repülési megbízhatóságért felelős alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a múltban rendkívül nehéz volt felvenni a kapcsolatot Kínával, ugyanis nem ismert, hogy kivel is tudnának pontosan párbeszédet kezdeni. Eközben a cégnél folyamatosan figyelemmel kísérik a műholdak pályáját, főképp a Nemzetközi Űrállomás és a Kínai Űrállomás keringési pályájának közelében.

Látszólag tehát továbbra is elbeszél a két fél egymás mellett, de Li-csien a múlt heti sajtótájékoztatón nyitottabbnak tűnt a párbeszéd tényleges megkezdésére, és saját űrállomásuk és űrhajósaik biztonságát szem előtt tartva készek hosszútávú kommunikációs vonal létrehozására az Egyesült Államokkal. Így most az amerikai térfélen pattog a labda, hogy hogyan reagálnak erre a lépésre. Egy biztos, a világűr békés felosztása végett fontos lenne minden nagyhatalom és résztvevő között a nyitott párbeszéd kialakítása, illetve az ENSZ javaslatai alapján a műholdak és űrállomások keringési pályájának nyilvánnoságra hozatala.

Fantázia grafika az egyre telítettebb alacsony Föld körüli pályáról. Forrás: aas.org

Dark mode powered by Night Eye