Kína formális kommunikáció létrehozását javasolja az Egyesült Államokkal

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

A közelmúltban két alkalommal is kitérő manővert hajtott végre a Kínai Űrállomás, miután számításaik szerint túl közel került a keringési pályája egyes Starlink-műholdakéhoz. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő egy február 10-i sajtótájékoztatón megismételte azon aggodalmát, melyet még tavaly decemberben fejeztek ki a kínaiak az ENSZ felé. Akkor Kína azért tett panaszt, mert a SpaceX műholdjai többször is komoly és gyors közbeavatkozást tettek szükségessé az űrállomásukon, de állításuk szerint semmilyen reakció nem érkezett amerikai részről. Az Egyesült Államok kormányzata viszont teljesen másként látja a helyzetet: szerintük nem is érkezett panasz Kínától a Starlink-1095 és 2305 számú műholdak túl közeli keringési pályája miatt. Az Amerikai Űrhaderő világűr-ellenőrző csoportja, a 18th Space Control Squadron nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy a két űreszköz bármikor veszélyeztette volna a Kínai Űrállomást.

Bill Gerstenmeier, a SpaceX gyártásért és repülési megbízhatóságért felelős alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a múltban rendkívül nehéz volt felvenni a kapcsolatot Kínával, ugyanis nem ismert, hogy kivel is tudnának pontosan párbeszédet kezdeni. Eközben a cégnél folyamatosan figyelemmel kísérik a műholdak pályáját, főképp a Nemzetközi Űrállomás és a Kínai Űrállomás keringési pályájának közelében.

Látszólag tehát továbbra is elbeszél a két fél egymás mellett, de Li-csien a múlt heti sajtótájékoztatón nyitottabbnak tűnt a párbeszéd tényleges megkezdésére, és saját űrállomásuk és űrhajósaik biztonságát szem előtt tartva készek hosszútávú kommunikációs vonal létrehozására az Egyesült Államokkal. Így most az amerikai térfélen pattog a labda, hogy hogyan reagálnak erre a lépésre. Egy biztos, a világűr békés felosztása végett fontos lenne minden nagyhatalom és résztvevő között a nyitott párbeszéd kialakítása, illetve az ENSZ javaslatai alapján a műholdak és űrállomások keringési pályájának nyilvánnoságra hozatala.

Fantázia grafika az egyre telítettebb alacsony Föld körüli pályáról. Forrás: aas.org

Dark mode powered by Night Eye