Kína is kiválasztotta 10 új űrhajósjelöltjét, akik a kiképzés végső fázisát teljesíthetik.

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Közöttük lesz az a személy is, aki az első kínai űrhajósként léphet majd a Hold felszínére.

A China Manned Space Engineering Office (CMSEO), azaz a kínai személyzetes űrrepülési ügynökség ma jelentette be, hogy 10 új űrhajósjelöltet választottak ki az ország űrrepülési képességeinek fejlesztésére. A kiválasztottak a 4. űrhajóscsoport tagjaiként fogják megkapni a végső tréninget, mely a jövőbeli holdraszállásokra is kiterjed már. Érdekesség, hogy most először Hongkong és Makaó közigazgatási régióból is beválogattak egy-egy jelöltet a végső tízes csoportba. A két éves kiképzés utolsó szakasza az Astronaut Center of China nevű központban zajlik majd, melynek végén elsősorban a Tienkung űrállomásra való űrrepülésre lesznek alkalmasak. 

A 4. űrhajósosztály toborzása 2022 októberében kezdődött. A jelentkezők körét több fázisban, előzetes kiválasztási körökben elért eredmények alapján szűkítették. Több területen is vizsgálták a személyeket, pszichológiai, orvosi és fiziológiai vizsgálatoknak is alávetették őket, tesztelték alkalmazkodóképességüket és terhelhetőségüket is, űrbéli körülményeket is szimulálva. 

Annak köszönhetően, hogy a személyzetes kiképzési módszerek mára jóval kiforrottabbak az első időkhöz képest, lehetőség nyílik a jövőbeli holdraszálló küldetésekre való felkészítésre is. Mint ismert, Kína 2030 előtt szeretné az első tajkonauta párost a Hold felszínére juttatni, majd a következő évtizedben egy állandó bázist is kiépítene a felszínen. 

Pillanatkép a Sencsou-13 küldetés első űrsétájáról a Tienkungon, 2021 novemberében. Forrás: CMSA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye