Kína is társulna Oroszországgal a Millimetron projektben

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

„Az Oroszországgal folytatott közös munka politikai okokból lelassult, de folytatódik. Kínán kívül a többi külföldi partnerek köztük Franciaország, Dél-Korea és Olaszország hivatalosan nem tagadták meg, hogy együttműködjenek Oroszországgal a Millimetron, más néven Szpektr-M projektben” – ezt Szergej Lihacsov, a FIAN űrközpont vezetője nyilatkozta a TASS-nak.

„A francia Air Liquide vállalatcsoporttal a Szpektr-M projekt kriogenikus hűtőgép gyártásáról tárgyaltak, akik hivatalosan is elfogadták az együttműködést”. – tette hozzá Lihacsov.

A Szpektr-M az Orosz Tudományos Akadémia (ASC LPI) Lebegyev Fizikai Intézetének projektje. A több mint 10 méteres és 1700 kg tömegű űrobszervatóriumot egy Angara-A5 fedélzetén indítanák a jövőben. A tervek szerint miután a megfelelő keringési pályára állt, a belső rögzítő gyűrű kioldja a kifeszített zsinórt és a tükörszegmensek szirom szerűen kinyílnának. Kezdetben az L2 Lagrange-pont közelében a Földtől 1,5 millió kilométerre napellenes irányban, a küldetés második szakaszában pedig a Földhöz közeli magas elliptikus pályán (HEO) fog működni.

Az antenna parabola egy 10 méter átmérőjű elsődleges tükörből fog állni, mögötte pedig egy többrétegű nappajzs fogja védeni a Nap hőjétől, ezáltal passzív hűtést fog biztosítani. Forrás: Millimetron.ru

Forrás: Millimetron.ru

A Szpektr-M űrobszervatóriumot mélyűri objektumok tanulmányozására tervezték milliméteres és szubmilliméteres, valamint távoli infravörös spektrum tartományban. Segítségével a tudósok adatokat várnak az Univerzum globális felépítéséről, a galaxisok szerkezetéről és annak evolúciójáról, magjairól, csillagairól, bolygórendszereiről, valamint szupererős gravitációs és elektromágneses térrel rendelkező objektumokról, és az űrben található szerves vegyületekről. Úgy gondolják, hogy a működési élettartama legalább 10 év lesz. A Millimetron projektet az Orosz Űrügynökség hagyta jóvá, és szerepel a 2016-2025 közötti időszakra szóló orosz szövetségi űrprogramban, bár az ideiglenes indítási dátum 2029-re szól.

Forrás: Millimetron.ru

Dark mode powered by Night Eye