Kína kereskedelmi alapú utánpótlásra keres megoldást a Tienkung Űrállomás ellátásához

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A NASA Commercial Resupply Services programjához hasonló, gazdaságosan üzemeltetett szállítórendszerrel oldanák meg a teherszállítmányok feljuttatását.

A China Manned Space Engineering Office (CMSEO) nevű iroda a jövőben szeretné csökkenteni a Tienkung utánpótlás-szállítási költségeit, és kereskedelmi úton történő megvalósításhoz keres megoldásokat – jelentették be tegnap. A program a NASA kereskedelmi partnerekkel való szerződésein alapuló rendszerhez hasonlóan működne, amit az amerikai űrhivatal 2008-ban hívott életre a Nemzetközi Űrállomás gazdaságosabb utánpótlásához, és amely 2012 óta biztosítja az ISS működését, és az űrhajósok megfelelő ellátását.
A CMSEO olyan teherűrhajó fejlesztésére írt ki pályázatot, ami legalább 1800 kg hasznos teher feljuttatására képes, és nyomás alá helyezett raktere legalább 7 m³. További követelmények a járművet illetően, hogy legalább három hónapig képes legyen a Tienkungra dokkolva az űrben maradni, és irányított visszatéréssel kell visszajutnia a Földre, miközben több mint 2 tonna hulladékot hoz magával az űrállomásról. Az indítási költség legfeljebb 120 millió jüan/1000 kg (kb. 17,2 millió amerikai dollár) összeget érhet el.

A pályázatokat július 15-ig adhatják be a jelentkező cégek, akiknek a hordozórakétára és az indítás teljes folyamatára való megoldást is részletesen be kell mutatniuk. Csak olyan vállalatok vehetnek részt az elbírálásban, melyeket legalább három éve alapították, és megfelelő ember- és eszközállománnyal rendelkeznek.

A Tienkung ellátását jelenleg a nyolc havonta induló Tiencsou teherűrhajókkal biztosítják, ami az űrállomás mostani állapotában még elégséges, de további bővítése is tervben van, illetve az évtized végéig folyamatosan lakott lenne, és a tudományos kutatásokra és kísérletekre való egyre növekvő igény miatt mindenképp egy gazdaságosabb út jelenti Kína számára a biztos megoldást. Bár az ázsiai űrnagyhatalomban továbbra is túlsúlyban van az állami irányítás, egyre több feltörekvő magáncég láttatja magát a horizonton, és ahogy a NASA-nak, úgy a Kínai Nemzeti Űrügynökségnek (CNSA) is nyitnia kell ezen vállalatok felé, akik a hosszú távú tervek megvalósulásának elősegítői lehetnek. 

A legutóbbi teherűrhajó, a Tienkung-6 indítása május 10-én. Forrás: CASC

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye