Kína kijelölte célpontját a jövőbeli bolygóvédelmi tesztjéhez

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Kijelölésre került az az aszteroida, melyet Kína célba fog venni a 2025-ben tervezett bolygóvédelmi tesztje során. A projekt nagyban hasonlít a DART küldetéshez, ám a választott, 2019 VL5 jelzésű űrszikla egy sokkal kisebb, kevésbé nagy tömegű objektum. További különbség még, hogy a becsapódó, valamint a megfigyelést végző eszközt egyszerre fogják indítani, ezzel is „egyszerűsítve” az egyébként összetett missziót.

A 2019 VL5 mellett természetesen más lehetséges célpontokat is megjelölnek, ha a küldetést valamiért halasztani kellene. A kiválasztásban figyelembe vett szempontok: a becsapódás előtt vagy után kockázatosnak ítélt objektumok elkerülése, az öt foknál kisebb pályahajlás, az obszervációhoz szükséges viszonylag nagy fényesség, és a többszörös megfigyelési lehetőség.

A hasznos terheket egy Hosszú Menetelés-3B (CZ-3B) rakéta fogja az űrbe juttatni, derült ki Csen Csi, a China’s Deep Space Exploration Laboratory dolgozójának előadásából, amit 8. IAA bolygóvédelmi konferencián tartott. A hordozó mellett további részletek is kiderültek, miszerint a szemlélő űreszköz fogja először elérni az aszteroidát, hogy elvégezze a kezdeti megfigyeléseket és felmérje annak topográfiáját. Ezt követően fog megérkezni a misszió másik főszereplője, mely 6,4 kilométer/másodperc relatív sebességgel  csapódik majd be a nagyjából 30 méter átmérőjű 2019 VL5-be.

A megfigyelő szonda ekkor kezdi az aszteroida kiértékelését, amihez optikai, radar- és lézeres távérzékelőt, valamint egy por- és részecskeelemzőt fog használni. Továbbá – a küldetés profilja szerint – egy nagy felbontású kamerával is vizsgálja majd a ütközésből származó kilövelléseket. Mindezeken felül földi távcsövekkel és a 2024 vége felé induló Hszüntien űrtávcsővel is tervezik a 2019 VL5 megfigyelését.

A HERA űrszonda illusztrációja. Forrás: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye