Kína kijelölte célpontját a jövőbeli bolygóvédelmi tesztjéhez

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Kijelölésre került az az aszteroida, melyet Kína célba fog venni a 2025-ben tervezett bolygóvédelmi tesztje során. A projekt nagyban hasonlít a DART küldetéshez, ám a választott, 2019 VL5 jelzésű űrszikla egy sokkal kisebb, kevésbé nagy tömegű objektum. További különbség még, hogy a becsapódó, valamint a megfigyelést végző eszközt egyszerre fogják indítani, ezzel is „egyszerűsítve” az egyébként összetett missziót.

A 2019 VL5 mellett természetesen más lehetséges célpontokat is megjelölnek, ha a küldetést valamiért halasztani kellene. A kiválasztásban figyelembe vett szempontok: a becsapódás előtt vagy után kockázatosnak ítélt objektumok elkerülése, az öt foknál kisebb pályahajlás, az obszervációhoz szükséges viszonylag nagy fényesség, és a többszörös megfigyelési lehetőség.

A hasznos terheket egy Hosszú Menetelés-3B (CZ-3B) rakéta fogja az űrbe juttatni, derült ki Csen Csi, a China’s Deep Space Exploration Laboratory dolgozójának előadásából, amit 8. IAA bolygóvédelmi konferencián tartott. A hordozó mellett további részletek is kiderültek, miszerint a szemlélő űreszköz fogja először elérni az aszteroidát, hogy elvégezze a kezdeti megfigyeléseket és felmérje annak topográfiáját. Ezt követően fog megérkezni a misszió másik főszereplője, mely 6,4 kilométer/másodperc relatív sebességgel  csapódik majd be a nagyjából 30 méter átmérőjű 2019 VL5-be.

A megfigyelő szonda ekkor kezdi az aszteroida kiértékelését, amihez optikai, radar- és lézeres távérzékelőt, valamint egy por- és részecskeelemzőt fog használni. Továbbá – a küldetés profilja szerint – egy nagy felbontású kamerával is vizsgálja majd a ütközésből származó kilövelléseket. Mindezeken felül földi távcsövekkel és a 2024 vége felé induló Hszüntien űrtávcsővel is tervezik a 2019 VL5 megfigyelését.

A HERA űrszonda illusztrációja. Forrás: ESA
Dark mode powered by Night Eye