Kína műhold-konstellációt tervez felállítani a Hold körül

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Kína jövőbeli tervei közt szerepel, hogy egy kisebb méretű műhold-konstellációt állítson Hold körüli pályára. A szatellitek olyan kommunikációs és navigációs szolgáltatásokat nyújtanának, amelyek segítségével összetettebb tevékenységeket végezhetnének égi kísérőnk felszínén. Vu Jenhua, a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) igazgatóhelyettese szerint a konstelláció első indítására valamikor 2023-ban vagy 2024-ben kerülhet sor. További részletek ezzel kapcsolatban nem derültek ki. Ami azonban kalkulálható, hogy a műholdflotta fokozatosan fog kiépülni, és a holdi tervek előrehaladtával egyre nagyobb képességekkel szolgálhat.

A műholdak által biztosított lehetőségek továbbá segíthetik a Csang’e-programot is, azon belül például a Csang’e-6 és Csang’e-7 küldetéseket. Előbbi egy minta-visszahozó misszió, utóbbi során pedig nyersanyagok kutatását fogják elvégezni a holdi talajban. Landolási helyüket tekintve mindkettő várhatóan a Hold déli pólusának közelében fog leszállni. A Csang’e-7 támogatásához használt adattovábbító műhold egy ferde, erősen elliptikus pályát használna, ami lehetővé tenné a Föld és a Hold déli pólusa közt a több, mint 8 órás kommunikációs kapcsolatot. Az első ilyen adattovábbításra képes szatellit az előbb említett Csang’e-7 misszió részeként indulhatna, vagy egy külön hordozórakétával jutna el Hold körüli pályára.

A Hold és a Föld a Csang`e-5 szemével. Forrás: CNSA, Xinhuanet

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye