Kína sikeresen elindult a Holdra

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Sikeresen startolt a Long March 5 (Hosszú Menetelés-5) nehézrakéta a Csang’e-5 holdszondával. Tegnap mi is közvetítettük élőben az eseményt, itt tudjátok visszanézni.

Az indítás magyar idő szerint 21:30-kor történt meg. A Long March 5 hidrolox első fokozat begyújtása után a kerolox segédrakétákat is beindították, és miután az összes hajtómű nominális teljesítményt nyújtott, a rakétát a szondával együtt “szabadjára engedték”.
Az indítás első főbb eseménye a négy darab folyékony hajtóanyagú segédrakéta leválasztása, ez 178 másodperccel a start után történt meg.

A rakéta elemelkedése
Forrás: CGTN
A srgédrakéta-leválás pillanata
Forrás: CGTN

Mivel a főfokozat hidrogén/oxigén keverékre működött, sokkal tovább tartott a hajtóművek működése is. T+490 másodpercnél állt le az első fokozat, és másodpercekkel később beindultak a második fokozat YF-75D szintén hidrolox hajtóművei. Ezekben a pillanatokban kezdték el venni a szonda jeleit a Yuanwang-6 követőhajóról a Csendes-óceánban, itt egy jó videó a hajó előkészületeiről. A szonda jeleit az ESA kourou-i (Francia Guyana) és maspalomasi (Spanyolország) követőállomásairól is vették, és továbbították a kínai kollégáknak. T+12:20 körül állt le a második fokozat (SEC-1, second engine cutoff-1), egy kb. 200 kilométeres parkolópályára helyezve a Csang’e-5-öt. Ezt egy nem sokkal kevesebb mint 16 perces keringési időszak követte (coast phase). T+28:00 körül megkezdődött a translunar injection, vagyis a holdi átviteli hajtóműgyújtás. Ennek a manővernek a segítségével 10 km/s körüli sebességre gyorsították a szondát, így az ellipszispályájának legmagasabb pontja keresztezi a Hold pályáját (nem is akármikor, a Hold is ott lesz!).

A rakéta startja

A második fokozat a TLI manőver közben, Brazília flett

Sikeres TLI-t követően magyar idő szerint 22:06-kor levált a Csang’e-5 szondaa második fokozatról, ezzel megkezdve a 112 órás útját a Hold felé. Röviddel ezután kinyíltak a keringőegység és visszatérőegység napelemtáblái. Ezután a repülésirányító központban bejelentették, hogy az indítás sikeres volt és a Csang’e-5 szonda a kijelölt pályán halad a Hold felé. November 28-án fog a szonda egy fékezőmanyővert végrehajtani a Hold mellett, először elliptikus pályára, majd egy közel körpályára áll. Ekkor leválik a leszállóegység a visszatérőegységgel, és sima leszállást hajt végre a Hold felszínén, a Mons Rümker dombság területén. Mintavételezés és egyéb tudományos mérések, kísérletek után a visszatérőegység beindítja a hajtóművét és Hold körüli pályára állítja a 2kg-nyi holdmintát. A keringőegységgel összekapcsolódik, és a mintákat átveszi a k.e.-ben található visszatérő kapszula. Ezután egy lassítómanőverrel visszaindul a Föld felé.

A Csang’e a napelemtáblák nyitásakor
A visszatérő kapszula felkészítése
A szonda felkészítése
Forrás: CNSA
Az hajtóműcsóvák induláskor
Forrás: Weibo

A kínai holdprogramról ebben a cikkben olvashattok részletesebben, a sorozat hamarosan folytatódik!

Dark mode powered by Night Eye