Kína teljes mértékben újrahasználható rakétaként fejleszti tovább a Hosszú Menetelés-9-et

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Az ázsiai űrnagyhatalmat a Starship inspirálta a koncepció kidolgozásában.

Tavaly ősszel már olvashattunk a következő évtizedekre szánt újgenerációs kínai rakéták fejlesztéseiről és terveiről, most új részletek láttak napvilágot a Hosszú Menetelés-9 hordozóval kapcsolatban. A rakétát nagytömegű hasznos terhek feljuttatásához és mélyűri missziók indításához alkalmaznák, és 100%-ban újra felhasználható lenne.
A három fokozatú nehézrakéta bemutatkozását csak 2033-ra becsülik, de a képek tanúsága alapján már most látszik, hogy a SpaceX Starship dizájnját vették alapul a China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) tervezői. Ezen kívül további hasonlóság figyelhető meg a hajtóművek esetében is, hiszen ahogy a Raptor, úgy a Hosszú Menetelés-9 még el nem nevezett rakétamotorjai is teljes áramlási körrel rendelkező, szakaszos égési ciklusú metalox (metánt és oxigént égető) egységek lennének. Hold irányú pályára 50 tonnát lenne képes juttatni, az első fokozat visszatérése esetén ez 35 tonnára csökkenne.
A CZ-9-et kezdeti változata 114 méter hosszú, 6100 tonna tolóerejű és 4400 tonna maximális felszállási tömeggel rendelkező jármű lesz. Ez még két fokozattal fog rendelkezni, alacsony Föld körüli pályára (LEO) 150 tonna, míg az első fokozat visszahozatala esetén 100 hasznos teherkapacitással rendelkezik majd. A teljesen újrahasználható változatot, mely 80 tonnát lesz képes LEO-ra juttatni, csak a 2040-es évekre fejlesztenék ki.
A tavalyi tervekhez képest eltérő koncepció és a fejlesztési irány megváltozása azt is eredményezheti, hogy a fenntarható kínai Holdbázis (International Lunar Research Station – ILRS) kiépítése is csúszhat. 

A héten lezajlott kínai rendezvényen bemutatott új koncepciók. Forrás: Andrew Jones

Ismerős valahonnan a dizájn?

Dark mode powered by Night Eye