Kína teljesítette idei 50. rakétaindítását

Kapcsolódó

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A nap képe #1304 – Műholdfelvétel az N1 rakétáról

A KH-9 kémműhold 1972-es felvétele az indítóálláson várakozó N1...

Az indítás keretében a Tienhuj-5 műhold állt pályára, melyhez hasonlót legutóbb 2021-ben indítottak.

Az utóbbi hetek leginkább a SpaceX és Kína állami vagy kereskedelmi indításairól szólnak. A héten is egy-egy felbocsátást hajtottak végre eddig a felek, a legutóbbira tegnap éjjel került sor, melynek keretében a CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation) indította el a Tienhuj-5 földmegfigyelő és távérzékelő műholdat egy Hosszú Menetelés-6A (CZ-6A) rakétával. Ilyen típusú szatellitet (egész pontosan a Tienhuj-4-et) legutóbb 2021 decemberében állítottak pályára.

A CASC és a Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) együttműködésében fejlesztett hordozó magyar idő szerint kedden 23:50-kor hagyta el a Tajjüan Űrközpont LC-9A jelű indítóállását. Az 50 méteres és 530 tonnás CZ-6A gond nélkül teljesítette feladatát, és a kijelölt napszinkron pályára juttatta hasznos terhét, ezzel bebiztosítva egy újabb sikert. A Hosszú Menetelés rakétacsalád 6 és 6A verziójú rakétái eddig 15 küldetést teljesítettek történelmük során, és mind a 15 alkalommal hibátlan teljesítményt nyújtottak. A Tienhuj-5 műholdról sajnos nem sok adat áll rendelkezésre, de úgy tűnik, korábbi társaihoz képest nagyobb mérettel rendelkezik, ugyanis a rakétát is az eddiginél 2 méterrel hosszabb áramvonalazó raktérborítással látták el. Annyi bizonyosan ismert, hogy a Tienhuj konstelláció feladatai közé a Földön található erőforrások felmérése, nagy felbontású képalkotás/térképészet és geológiai adatok gyűjtése tartozik. Az első egységet 2012 májusában állították pályára, azóta pedig már további négy követte a nagyjából 500 km magas keringési pályára. 

Kína tehát idei 50. indítását is sikerrel abszolválta, küldetéseinek számát pedig már pénteken tovább gyarapíthatja egy újabb indítással, melynek célja egyelőre még ismeretlen.

Egy korábbi CZ-6A indítás. Forrás: CASC

 

 

Dark mode powered by Night Eye