Kína új kommunikációs műholdat indít a Holdhoz

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A tervek szerint 2024 elején elindulhat a Csüecsiao-2 névre hallgató kommunikációs műhold, mely miután sikeresen Hold körüli pályára állt, elősegítheti Kína közelgő küldetéseit. Az 1200 kilogrammos, és több mint nyolcéves élettartammal rendelkező szatellit egy Hosszú Menetelés-8 hordozóval kezdi majd meg útját, melyről Csang Li-hua, a műhold fejlesztője számolt be.

A Csüecsiao-2 elődjét, a 2018-ban indított, és a Csang’e-4 misszió megkönnyítésére szolgáló Csüecsiao-t hivatott felváltani, további feladatául pedig a Csang’e-6 kommunikációs támogatását jelölték meg. Az űreszközökkel való kommunikációhoz X- és UHF-sávokat, a Földdel való kommunikációhoz pedig S- és Ka-sávokat fog használni az újonnan bevetett műhold. Két darab kísérleti CubeSat is helyet kap rajta, mégpedig a Tientu-1 és Tientu-2, melyek a holdi kommunikációs és navigációs hasznos terhek tesztelésére szolgálnak. Mindemellett egy extrém ultraibolya kamera, egy képalkotó, valamint egy interferometriával kapcsolatos kísérlet is repülni fog majd a fedélzetén égi kísérőnkhöz.

A szatellit természetesen a Csang’e-6 után sem marad munka nélkül, hiszen a 2026-ra datált Csang’e-7, és a 2028-ra tervezett Csang’e-8 küldetéseket is segíteni fogja.

Hold és Föld a Csüecsiao szemével. Forrás: Zhejiang University
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye